Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Izdevums: Krievu panākumi Kurskas reģionā mazina cerības, ka Krievija varētu sēsties pie sarunu galda

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Drop of Light/Shutterstock

Pēdējās dienās Krievijas spēki ir pastiprinājuši centienus izspiest Ukrainas karaspēku no Kurskas reģiona. Tā rezultātā samazinās Ukrainas kontrolētās teritorijas, ar kuru palīdzību tā cer izdarīt spiedienu uz Maskavu sarunās par kara izbeigšanu, vēsta UNIAN, atsaucoties uz izdevumu "The New York Times".

Saskaņā ar izdevuma sniegto informāciju Krievijas karaspēks pēdējās dienās ir ieņēmis vismaz trīs ciemus. Tajā pašā laikā, saskaņā ar "Black Bird Group" datiem, Ukrainai joprojām ir aptuveni 300 kvadrātjūdžu Krievijas teritorijas, salīdzinot ar aptuveni 400 kvadrātjūdžu ofensīvas pirmajās nedēļās.

Sākotnēji ofensīvai bija divi galvenie mērķi. Proti, piespiest Kremli novirzīt karaspēku no citām frontes daļām, lai atbildētu uz uzbrukumam, tādējādi mazinot spiedienu uz Ukrainas spēkiem, kā arī ieņemt teritoriju, kuru Maskava mēģinātu atgūt, potenciāli piespiežot to sēsties pie sarunu galda.

Pirmais mērķis gan vēl nav sasniegts, jo Kremlis lielākoties pārvieto rezerves no Krievijas un turpina ofensīvu Donbasā, taču arī ar otro mērķi viss nav tik vienkārši, norāda izdevums.

Pēc "Black Bird Group" analītiķa Emīla Kastelmi teiktā, Krievijas pretuzbrukumi ir pakāpeniski samazinājuši Ukrainas kontrolētās Kurskas teritorijas politisko nozīmi, un, ja pašreizējā tendence turpināsies, tad ukraiņiem, iespējams, nāksies pārskatīt savu klātbūtni šajā reģionā un visas operācijas nākotni.

Joprojām nav skaidrs, vai Ukraina spēs noturēt tās kontrolēto teritoriju Kurskas reģionā. Iepriekš eksperti apgalvoja, ka Ukraina spēs noturēt savas pozīcijas vismaz dažus mēnešus, jo Krievija cieš no loģistikas problēmām un dezorganizācijas. Tomēr šīs prognozes tika izteiktas vēl pirms Krievijas jaunākajiem pretuzbrukumiem.

"Ukraina, iespējams, cer izmantot Kurskas apgabala teritoriju kā atslēgu miera sarunās, lai to apmainītu pret Krievijas sagrābtajām zemēm Ukrainā. Taču Maskava līdz šim nav izrādījusi vēlmi piedalīties sarunās, kamēr tai ir pārsvars kaujas laukā," rezumē "The New York Times".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu