Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Augulis sniedz paskaidrojumu par iecerēm ar bērnu kopšanas atvaļinājumu

Ilustratīvs attēls. Jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem pastaigājas pa Ķengaraga promenādi
Ilustratīvs attēls. Jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem pastaigājas pa Ķengaraga promenādi Foto: Edijs Pālens/LETA

Šobrīd nekādas diskusijas par bērna kopšanas atvaļinājuma vai pabalsta izmaksas ilguma samazinājumu Labklājības ministrijā (LM) nenotiek, atbildes vēstulē uz Saeimas opozīcijas pieprasījumu skaidro labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Opozīcijā esošais "Apvienotais saraksts" (AS) 9.oktobrī pieprasīja labklājības ministram Augulim skaidrot viņa izteikumus par iespējamām izmaiņām bērnu kopšanas atvaļinājumā un tā varbūtēju saīsināšanu.

Kā skaidrojumā norādījis Augulis, 2024.gada 25.septembrī intervijā portālam "Delfi" viņš atbildējis uz žurnālistes jautājumu par to, ka darba devēji vēlas samazināt bērna kopšanas atvaļinājumu. Savā atbildē ministrs esot vēlējies akcentēt, ka pastāv dažādi risinājumi, kā var rīkoties, lai palielinātu nodarbinātību, bet šiem lēmumiem būtu jābūt izrietošiem no sabiedrības vēlmēm un ekonomiskā pamatojuma.

Bērna kopšanas atvaļinājuma un līdz ar to arī pabalsta izmaksas ilguma samazināšana būtu vērsta uz to, ka vecāki ātrāk atgriežas darba tirgū, tomēr jāņem vērā, ka vienlaikus vecākiem būtu jābūt pieejamam bērna pieskatīšanas pakalpojumam, skaidrojumā klāsta ministrs.

"Ar šo es nedomāju, ka visiem vecākiem jāiet strādāt, tiklīdz bērns ir sasniedzis viena gada vecumu vai pat mazāk. Manuprāt, ir jānodrošina, lai vecākiem atbilstoši viņu konkrētajai situācijai un personīgajai izvēlei šāda iespēja pastāv," paskaidrojuma vēstulē norādījis ministrs.

Pēc Auguļa sniegtās informācijas, šobrīd nekādas diskusijas par bērna kopšanas atvaļinājuma vai pabalsta izmaksas ilguma samazinājumu Labklājības ministrijā (LM) nenotiek. Gluži otrādi - valdība ir lēmusi par to, ka vecāka pabalsts strādājošām personām 2025.gadā būs 75% apmērā, nevis 50% apmērā, kā tas ir šobrīd.

Kā vēstīts, intervijā "Delfi" Augulis paziņoja, ka darbaroku trūkuma dēļ var apsvērt iespēju saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu. To gan varētu darīt tikai tādā gadījumā, ja bērniem jau no viena gada vecuma tiktu nodrošināti bērnudārzi vai aukļu pakalpojumi. Tas ļautu bērnu vecākiem pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū, sprieda ministrs.

Koalīcijas partiju Saeimas frakciju līderi pēc tam pauda, ka ir skeptiski pret šādu ieceri, norādot, ka šāds rosinājums nebūtu atbalstāms.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu