Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

VIDEO Kā saimnieko Latvijas sakoptāko mežu īpašnieki Harijs Zentelis, Gints Nordens un Dāvis Zelmenis

1. daļa-Kurzemes reģions
Foto: Publicitātes foto/ Shutterstock/ TVNET kolāža

Latvijā netrūkst meža īpašnieku, kuri zina, kā ilgtspējīgi saimniekot mežā, un kuri var dalīties ar savām zināšanām tālāk. Šoreiz iepazīsim trīs Kurzemes puses mežu īpašniekus – Hariju Zenteli, Gintu Nordenu un Dāvi Zelmeni, kuri cīnās par uzvaru konkursā “Sakoptākais mežs 2024”, aicinot arī citus īpašniekus pārdomāt savu meža apsaimniekošanas praksi.

Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotajam konkursam “Sakoptākais mežs”, kurš notiek jau astoto gadu, šogad ir saņemti 20 pieteikumi no Gulbenes, Ogres, Tukuma, Cēsu, Krāslavas, Ventspils, Augšdaugavas, Dobeles un Jēkabpils novadiem – interesi par konkursu ir izrādījuši mežsaimnieki teju no visas Latvijas.

Izvērtējot visus konkursam iesniegtos pieteikumus, žūrija ir izvirzījusi desmit meža īpašumus, kas turpina cīņu par "Sakoptākā meža" titulu.

Konkursa otrajā kārtā iekļuvis Arnis Gailis un Andrejs Kalniņš no Ogres novada, Artūrs Akmens no Jēkabpils novada, Diāna Leikuse no Augšdaugavas novada, Ilze Stabulniece no Krāslavas novada, Uno Anže no Gulbenes novada, Reinis Picka no Cēsu novada, Harijs Zentelis no Dobeles novada, Gints Nordens no Tukuma novada, un Dāvis Zelmenis no Ventspils novada.

8. augustā konkursa “Sakoptākais mežs 2024” žūrija devās pirmajā izbraukumā uz Kurzemes pusi, lai klātienē vērtētu trīs otrajai kārtai izvirzītos meža īpašumus: “Pumpuri” Dobeles novadā, “Struteles” Tukuma novadā, kā arī “Eži un Žūžas” Ventspils novadā.

Harijs Zentelis

49.5 hektāru lielajā dzimtas īpašumā “Pumpuri” saimnieko Harijs Zentelis. Harijs meža apsaimniekošanā ir guvis pieredzi nu jau 40 gadu garumā un pret savu īpašumu attiecas ar lielu mīlestību un rūpēm, tā veidošanā pielietojot dabisku pieeju:

“Kur aug mežs – aug mežs! Kur labāk būt laukam – būt laukam, saglabājot dabas vērtības. Mana sirds, kur ir zeme un iesaiste tās kopšanā.”

Gints Nordens

Jaunpils pagastā konkursa žūrija devās apskatīt mežsaimnieka Ginta Nordena īpašumu “Struteles”, kurā Gints saimnieko jau trīsdesmit gadus. “Struteles” ir no vecvecākiem mantots īpašums, kurā ik dienas tiek ieguldīts smags darbs, lai īpašumu arī nākamajām paaudzēm nodotu skaistu un sakoptu:

“Mežu var izkopt skaistu kā parku vai retu kā parku. Mēs pieturamies pie viedokļa, ka mežam jābūt skaistam kā parkam. Ja no meža grib kaut ko ņemt, tad jāmāk arī dot – sakopjot to.”

Dāvis Zelmenis

Savukārt īpašumā “Eži un Žūžas”, kura kopējā platība ir 26.8 hektāri, saimnieko Dāvis Zelmenis. Daļu īpašuma Dāvis ir mantojis, savukārt otru daļu iegādājās 2021. gadā. Saimniekam patīk eksperimentēt un meklēt dažādus saimniekošanas risinājumus:

”Es mežā nesaimniekoju pēc viena modeļa – katrai audzei meklēju savus risinājumus. Man patīk, ja ir sakopts īpašums – es varu uz to atvest savu ģimeni vai draugus un redzēt, ka viņi kļūt laimīgāki un uzlādētāki,”

stāsta Dāvis.

Vairāk par šo trīs mežu īpašnieku attieksmi, vērtībām un izpratni par mežu skaties video!

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu