Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pasludināts spriedums krimināllietā par Līvaja Amareina piekaušanu Daugavpilī

Līvajs Amareins dienu pēc piekaušanas.
Līvajs Amareins dienu pēc piekaušanas. Foto: No privātā arhīva

Šodien, 14. oktobrī, Daugavpils rajona tiesa pasludināja saīsinātu spriedumu lietā par uzbrukumu Līvajam Amareinam un viņa dzīvesbiedram, portālu "Apollo.lv" informēja Latvijas Cilvēktiesību centra pārstāvji.

Tiesa atzina apsūdzēto par vainīgu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 231. panta otrajā daļā un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 7 (septiņiem) mēnešiem. Tāpat tiesa lēma no apsūdzētā par labu cietušajam Līvajam Amareinam piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju 2500 eiro apmērā, bet par labu otrajam cietušajam morālo kompensāciju 2000 eiro apmērā.

Šīs ir pirmais notiesājošais spriedums Latvijā saistībā ar homofobisku uzbrukumu.

Lietā cietušos pārstāvēja Latvijas Cilvēktiesību centra juriste Jekaterina Tumule.

Rajona tiesas spriedumu vēl var pārsūdzēt apelācijas instancē.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēts Eļdars Zaripovs. Apsūdzība uzrādīta par huligānismu, nodarot cietušajiem miesas bojājumus.

2023.gada 4.maijā Daugavpilī apsūdzētais satika cietušo un viņa draugu, ar kuriem iepriekš nebija pazīstams, un palūdza viņiem mobilo telefonu, lai veiktu zvanu.

Apsūdzētais sarunā ar cietušo esot konstatējis, ka viņš un viņa draugs pieder lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienai, pausts apsūdzībā. Apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, homofobisku motīvu vadīts, izrādot necieņu, bezkaunīgi sācis nievāt cietušo un viņa draugu par piederību LGBT kopienai.

Apsūdzētais uzvedies agresīvi un izaicinoši, provocējot cietušo uz kautiņu, pēc kā vairākas reizes viņam iesita ar dūrēm pa seju, nogāžot cietušo zemē, kur turpināja viņu sist, nodarot viņam miesas bojājumus. Apsūdzētais, atstājot notikuma vietu, satika citu personu, kura arī pieder LGBT kopienai, un arī viņai iesita pa seju, norādīts apsūdzībā.

Sākotnēji Valsts policija kriminālprocesu bija izbeigusi, taču prokuratūra policijas lēmumu atcēla un kriminālprocesu atjaunoja.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu