Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Lietuvas Seima vēlēšanas: pirmajā kārtā uzvarētājs noskaidrots astoņos vienmandāta apgabalos

Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvā svētdien notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarētājs noskaidrots astoņos no 71 vienmandāta apgabala, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie provizoriskie rezultāti.

Divos vienmandāta apgabalos uzvarējuši pašlaik parlamenta opozīcijā esošo sociāldemokrātu kandidāti. Vaida Aleknavičiene ar 39,58% balsu ievēlēta no Žiemgalos vakarines apgabala un Eugenijus Sabutis ar 54,39% balsu uzvarējis Jonavas apgabalā. Pēc provizoriskajiem rezultātiem, sociāldemokrāti ir uzvarējuši daudzmandātu apgabalā, iegūstot 19,36% balsu jeb 18 mandātus.

Divus Seima deputāta mandātus ieguvuši centriski labējās partijas "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" kandidāti vienmandāta apgabalos. Jaroslavs Narkevičs ar 46,75% balsu uzvarēja Salčininku-Viļņas apgabalā un Rita Tamašuniene ar 43,34% balsu ieguva mandātu Nemenčines apgabalā. Daudzmandātu apgabalā partija saņēmusi 3,89% balsu, tādējādi neiegūstot nevienu mandātu.

Līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākā partija - konservatīvā "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" daudzmandātu apgabalā ieguvusi 17,96% balsu un 17 mandātus, un Viļņas Antakalņa vienmandāta apgabalā uzvarējusi partijas virzītā Ingrīda Šimonīte. Pašreizējā premjerministre saņēmusi 53,55% balsu.

Deputāta mandātu ieguvis arī partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš ar 46,44% balsu uzvarējis Ķelmes-Šilales vienmandāta apgabalā. Pagājušajā gadā dibinātā labēji populistiskā partija daudzmandātu apgabalā ieguvusi trešo vietu ar 14,99% balsu un 14 mandātiem.

Viļņas Senamiesta-Žvērīnu vienmandata apgabalā pārliecinoši uzvarējusi pašreizējā Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena. Viņa saņēmusi 44,9% apgabala vēlētāju balsu. Daudzmandātu apgabalā Čmilītes-Nilsenas vadītā tagadējā valdošajā koalīcijā ietilpstošā Liberāļu kustība ar 7,7% balsu un septiņiem mandātiem.

Ķēdaiņu vienmandāta apgabalā ar 41,36% balsu uzvarējis neatkarīgais kandidāts Viktors Fjodorovs.

Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta, kur sacentīsies pirmajā kārtā divus labākos rezultātus ieguvušie kandidāti.

Piemēram, Lazdīnu vienmandāta apgabalā otrajā kārtā vēlētājiem būs jāizšķiras starp pašreizējo aizsardzības ministru Laurīnu Kasčūnu no partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" un pašlaik opozīcijā esošās kreisi centriskās Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā" līderi un bijuši premjerministru Sauļu Skverneli.

Centra-Žaļakalņu vienmandāta apgabalā par vietu parlamentā sacentīsies pašreizējais ārlietu ministrs un konservatīvo līderis Gabrieļus Landsberģis un kultūras ministrs Simons Kairis no Liberāļu kustības.

Kā liecina daudzmandātu apgabala balsojuma provizoriskie rezultāti, nākamajā Seimā iekļuvuši sešu politisko spēku kandidāti: sociāldemokrāti, konservatīvie, "Nemunas rītausma", Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā", Liberāļu kustība un pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

13.oktobrī notika vēlēšanu pirmā kārta, kurā tiek ievēlēti visi daudzmandātu apgabala deputāti, kā arī tie vienmandāta apgabalu deputāti, kas saņems vairāk nekā pusi balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte būs mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūs kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu. Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu