Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Provizoriskie rezultāti: Lietuvas Seima vēlēšanās vadībā izvirzās sociāldemokrāti

Lietuvas Seims
Lietuvas Seims Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Lietuvā 13. oktobrī notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvuši pašlaik parlamenta opozīcijā esošie sociāldemokrāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas paziņotie provizoriskie rezultāti.

Pēc balsu saskaitīšanas 917 no 1947 vēlēšanu iecirkņiem daudzmandātu apgabalā Lietuvas Sociāldemokrātu partijas saraksts saņēmis 25,13% balsu un 22 no 70 daudzmandātu apgabala mandātiem.

Otrajā vietā ar 18,65% balsu un 17 mandātiem ir pagājušajā gadā dibinātā labēji populistiskā partija "Nemunas rītausma".

Trešā ir līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākā partija - konservatīvā "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas ieguvusi 10,73% balsu un desmit mandātus.

Tālāk seko divi pašlaik opozīcijā esošie kreisi centriskie politiskie spēki - Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība ar 9,59% balsu un Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā" ar 9% balsu un astoņiem mandātiem katram.

Nākamās ir abas pārējās pašreizējās valdošās koalīcijas partijas - Liberāļu kustība ar 5,16% balsu un liberālā Brīvības partija ar 2,43% balsu. Līdz ar to Liberāļu kustībai ir paredzami pieci mandāti, bet Brīvības partija līdz ar pārējiem sarakstiem atbilstoši pašreizējiem rezultātiem nav pārvarējusi barjeru iekļūšanai Seimā daudzmandātu apgabalā.

Centriski labējā partija "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" saņēmusi 3,6% balsu, kreisā Lietuvas Reģionu partija - 2,82% balsu, kreisi centriskā Lietuvas Tautas partija - 2,44% balsu, "Miera koalīcija", kurā ir centriski kreisā Darba partija, labējā Lietuvas Kristīgās demokrātijas partija un centriski labējā Žemaišu partija, - 2,37% balsu, , "Tautas un tiesiskuma savienība (centristi, nacionālisti)" - 1,77% balsu, labējā Nacionālā apvienība - 1,74% balsu, Lietuvas Zaļo partija - 1,51% balsu un liberālā partija "Brīvība un taisnīgums" - 0,73% balsu.

Partiju sarakstiem iekļūšanai Seimā jāpārvar 5% barjera, bet "Miera koalīcijai" kā partiju apvienībai - 7% barjera.

Balsu skaitīšana turpinās, tādēļ iegūto balsu sadalījums var mainīties. Turklāt partiju iegūto mandātu skaitu ietekmēs arī rezultāti vienmandāta apgabalos.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

13.oktobrī notika vēlēšanu pirmā kārta, kurā tiek ievēlēti visi daudzmandātu apgabala deputāti, kā arī tie vienmandāta apgabalu deputāti, kas saņems vairāk nekā pusi balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte būs mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūs kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu. Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu