Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Netanjahu vēršas pie ANO ģenerālsekretāra ar aicinājumu izvest miera uzturētājus no Libānas (1)

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu 13. oktobrī aicināja ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu izvest Libānas dienvidos izvietotos miera uzturētājus no bīstamās zonas, uzsverot, ka šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" viņus izmanto kā dzīvos vairogus.

ANO miera uzturēšanas spēki Libānā UNIFIL sestdien atkārtoti atteicās atkāpties no pierobežas zonas pēc tam, kad Izraēlas un "Hizbollah" konfliktā tika ievainoti pieci UNIFIL karavīri.

"Ģenerālsekretāra kungs, izvediet UNIFIL spēkus no bīstamās zonas. Tas būtu jādara tūlīt, nekavējoties," videopaziņojumā sacīja Netanjahu.

Viņš teica, ka Izraēlas spēki vairākkārt lūguši UNIFIL aiziet, norādot, ka miera uzturētāju klātbūtne "nodrošina "Hizbollah" teroristiem dzīvos vairogus".

"Jūsu atteikums evakuēt UNIFIL karavīrus padara viņus par "Hizbollah" ķīlniekiem. Tas apdraud gan viņus, gan mūsu karavīru dzīvības," sacīja Izraēlas premjers.

"Mēs paužam nožēlu par UNIFIL karavīriem nodarīto kaitējumu, un mēs darām visu iespējamo, lai šādu kaitējumu novērstu. Taču visvienkāršākais un acīmredzamākais veids, kā to nodrošināt, ir vienkārši viņus izvest no bīstamās zonas," teica Netanjahu.

UNIFIL ir atteikusies atstāt savas pozīcijas Libānas dienvidos.

"Tika pieņemts vienprātīgs lēmums palikt, jo ir svarīgi, lai ANO karogs joprojām augstu plīvotu šajā reģionā," aģentūrai AFP sacīja UNIFIL preses pārstāvis Andrea Tenenti.

Viņš sacīja, ka Izraēla lūgusi UNIFIL atkāpties no pozīcijām "līdz pieciem kilometriem no Zilās līnijas" - demarkācijas līnijas, kas atdala abas valstis, bet miera uzturētāji atteikušies.

Tas attiecas uz 29 pozīcijām Libānas dienvidos.

UNIFIL - misija, kurā ir aptuveni 9500 dažādu valstu karavīru - tika izveidota pēc Izraēlas iebrukuma Libānā 1978.gadā.

Pašlaik tās uzdevums ir uzraudzīt pamieru, kas 2006.gadā izbeidza 33 dienas ilgušo karu starp Izraēlu un "Hizbollah".

Četrdesmit valstis, kas ir UNIFIL dalībnieces, sestdien paziņoja, ka tās "stingri nosoda nesenos uzbrukumus" miera uzturētājiem.

"Šādas darbības ir nekavējoties jāpārtrauc, un tās ir pienācīgi jāizmeklē," teikts kopīgajā paziņojumā.

Svētdien UNIFIL pavēstīja, ka ir pieprasījusi paskaidrojumus no Izraēlas armijas par pārkāpumiem pret tās spēkiem, tostarp par iekļūšanu vienā no pozīcijām.

Svētdienas rītā Izraēlas tanki izgāzuši UNIFIL pozīcijas vārtus un un izraēlas karavīri uzturējušies pozīcijas teritorijā 45 minūtes, paziņoja UNIFIL.

Libānas premjerministrs Nadžibs Mikati nosodījis Izraēlas aicinājumu UNIFIL pamest valsts dienvidus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu