Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Kanādas krastos izskaloti noslēpumaini "kunkuļi"

Foto: Gloria Jean Ross/Facebook

Nesen Kanādas salas Ņūfaundlendas pludmalēs izskaloti balti "kunkuļi", kas piesaistīja Kanādas amatpersonu interesi. Par izskalotajiem objektiem uzsākta izmeklēšana, vēsta BBC.

Vietējais iedzīvotājs Stens Tobins tos ir aprakstījis kā kaut ko līdzīgu mīklai: "It kā kāds būtu mēģinājis cept maizi un padarījis sliktu darbu".

"Kunkuļu" smarža ir līdzīga augu eļļas smaržai.

Pludmales apmeklētāji Kanādas provinces dienvidos sāka ziņot par dīvainajiem "kunkuļiem" aptuveni septembra sākumā.

Fotogrāfijas ar šiem "kunkuļiem" sāka parādīties pludmalei veltītā interneta grupā, izraisot spekulācijas, ka tie ir sēnes vai pelējums, palmu eļļa, parafīna vasks vai pat ambra – reta un vērtīga viela, kas rodas no vaļiem un ko izmanto smaržu rūpniecībā.

Kanādas vides un klimata pārmaiņu pārstāvis sacīja "Globe and Mail", ka "kunkuļus" neveido naftas ogļūdeņradis, naftas smērviela, biodegviela vai biodīzeļdegviela.

Kāds Kanādas zivsaimniecības un okeānu jūras ekologs laikrakstam norādīja, ka tie nav jūras sūkļi un nesatur bioloģisku materiālu.

Vietējais vides aizstāvis Tobins dzīvo mazā ciematā pie līča un regulāri staigā pa pludmalēm. Pagājušajā mēnesī viņš atklāja noslēpumainos "kunkuļus" un sākotnēji domāja, ka tie izskatās pēc putupolistirola.

Viņš sacīja, ka kopš tā laika viņš ir saskāries ar simtiem dažāda izmēra "kunkuļu", kuru diametrs vidēji ir aptuveni 15 cm.

Taču, kad viņš piezvanīja Kanādas krasta apsardzei, lai ziņotu par atradumiem, Tobinam tika paziņots, ka putupolistirols ir izslēgts kā "kunkuļu" izcelsme.

"Kāds zina, no kurienes tie nākuši un kā tie te nokļuva," sacīja Tobins. "Un sasodīti labi zina, ka tiem šeit nevajadzētu būt."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu