Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Vai zobu sāpju gadījumā pieaugušajiem Latvijā iespējams saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus?

Zobārsts. Ilustratīvs foto.
Zobārsts. Ilustratīvs foto. Foto: STAFF / REUTERS

Latvijā zobārstniecības pakalpojumus bērniem jeb personām līdz 18 gadu vecumam apmaksā valsts. Tikmēr pieaugušajiem lielākoties par zobārsta apmeklējumu jāmaksā pilna cena. Pie Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "4. studija" vērsusies kāda sieviete, kurai pēc nepatīkamas situācijas Stomatoloģijas institūtā radies jautājums par pieaugušu cilvēku iespējām Latvijā zobus salabot ar pēcapmaksu vai pat bez maksas.

Sieviete Stomatoloģijas institūtā nesaņēma palīdzību akūtā situācijā naudas trūkuma dēļ.

Vēl kādu laiku atpakaļ tieši Stomatoloģijas institūtā Rīgā varēja meklēt zobārsta palīdzību sāpju gadījumā arī nakts stundās, bet jau piecus gadus šādas iespējas vairs nav pieejamas.

Turklāt pirms zobārsta apmeklējuma būs jānorēķinās ar priekšapmaksu. Šāda sistēma ieviesta pēc rūgtas institūta pieredzes – ir bijuši gadījumi, kad pacienti uzskatījuši, ka par pakalpojumu nav jāmaksā, tādēļ pēc iziešanas no ārsta kabineta vienkārši devušies mājās nesamaksājot.

Vienīgā vieta Latvijā, kur valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi pieaugušajiem pieejami visu diennakti, atrodas Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas centrā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

Taču jāņem vērā, ka Stradiņa slimnīcā nodarbojas ar ķirurģiskām patoloģijām. Tur pacientus ar vienkāršām sāpēm vai lokālu pietūkumu ap zobu aicinās doties uz Stomatoloģijas institūtu. 

Ja zobu iekaisums radījis draudu dzīvībai un nepieciešama operācija, tad daļu izmaksu var  segt valsts. Mediķi tomēr aicina tik tālu savu veselību neielaist.

Ja zobs sāp, bet cilvēks ārstēšanu nevar atļauties, ir iespēja vērsties pie reliģiskām organizācijām vai pašvaldības sociāliem dienestiem.

Rīgā pašvaldība zobārstniecības pakalpojumus pieaugušam cilvēkam apmaksā, ja persona ir trūcīga vai maznodrošināta un sasniegusi pensijas vecumu vai ir ar invaliditāti.

Atsevišķām iedzīvotāju grupām tiek nodrošināti noteikti valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi arī pēc pilngadības sasniegšanas.

Vairāk skaties sižetā!

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu