Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Zvērības pastrādā arī dzimtenē: Krievijas karavīri Kurskas apgabalā nogalinājuši ukraiņu karagūstekņus (4)

Foto: AP/Scanpix

Krievijas karavīri Kurskas apgabalā nošāvuši deviņus Ukrainas karavīrus, kas bija padevušies gūstā, ziņo Ukrainas pētnieciskais projekts "DeepState".

Tas vēsta, ka nošaušana notikusi 10.oktobrī netālu no Sudžas rajona Zeļonijšļahas ciema. "DeepState" atsaucas uz avotiem Ukrainas Bruņotajos spēkos, kā arī publicējis fotoattēlus, kuros esot redzami nogalinātie Ukrainas karavīri.

Pēc "DeepState" ziņotā, Ukrainas karavīri uzskatījuši, ka atrodas aizmugurē, un nav gaidījuši, ka parādīsies Krievijas karavīri. Ukrainas karavīri atklājuši uguni uz Krievijas karavīriem, taču, kad ukraiņiem beigusies munīcija, viņi padevušies gūstā. Krievijas karavīri esot viņus atbruņojuši, likuši izģērbties līdz apakšveļai un nošāvuši. "DeepState" publicētajos attēlos redzami guļoši cilvēki apakšveļā.

Ukrainas cilvēktiesību ombuds Dmitro Lubinecs nosaucis Krievijas armijas rīcību par rupju Ženēvas konvencijas par izturēšanos pret karagūstekņiem pārkāpumu un Krieviju par teroristisku valsti, kas pārkāpj visus kara noteikumus un paražas. Viņš lūdzis ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju izmeklēt un izvērtēt šo incidentu.

Saskaņā ar starptautiskajām humānajām tiesībām karagūstekņu nogalināšana ir kara noziegums.

Ziņojumi par Krievijas sagūstīto Ukrainas karaviru nogalināšanu, spīdzināšanu un sliktu izturēšanos pret viņiem tiek saņemti regulāri. Ukrainas Ģenerālprokuratūra 2.oktobrī sāka izmeklēšanu par 16 ukraiņu karagūstekņu nogalināšanu, ko Doneckas apgabalā veikuši Krievijas karavīri. Kopumā Ukrainas tiesībaizsardzības iestāžu rīcībā ir informācija par vismaz 93 ukraiņu karagūstekņu nogalināšanu, ko veikuši Krievijas karavīri.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu