Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Video Daži cilvēki Rīgā protestē pret de Tolli pieminekļa demontāžu. Rodas arī domstarpības

Foto: TVNET

Politiskā partija "Latvijas Krievu savienība' šodien, 13. oktobrī, organizē piketu pret Rīgas domes lēmumu demontēt Rīgas centrā izvietoto Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekli, novēroja TVNET GRUPA.

 Ap plkst. 12.00 uz piketu bija pulcējies neliels cilvēku skaits, kuri atnesuši arī ziedus.

Kāds vīrietis uz piketu ieradies ar plakātu "Ejiet prom, ņemiet to līdzi!". 

Starp sanākušajiem minētā pieminekļa pakājē ir vairāki redzamākie vietējiem krievvalodīgajiem būtisko jautājumu "aizstāvji". Protesta norises vietā pēc divu sanākušo domstarpībām ieradās arī policija.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, akcijas norise pie pieminekļa tikusi pieteikta iepriekš.

Akcija notiek mierīgi, sanākušie kritizē Rīgas domes komitejas pieņemto lēmumu par vairāku pieminekļu novākšanu. "Rīga ir tumsoņu pilsēta," uzrunā, peļot lēmumu no Rīgas aizvākt tik daudzus pieminekļus, norādīja viens no atnākušajiem. Sanākušajiem rokās ir ziedi.

Vienlaikus atnākuši arī daži pretēja viedokļa paudēji, aicinot "iet prom" ne tikai piemineklim, bet arī pašiem.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja nolēmusi demontēt un pārvietot vairākus pieminekļus.

Plānots demontēt rakstnieka Andreja Upīša pieminekli pie Kongresu nama. Kā komitejas sēdē norādīja domes deputāts un arhitekts Ivars Drulle ("Par"), pieminekli paredzēts transformēt, parādot PSRS Sociālistiskā Darba varoņa, LPSR Augstākās Padomes priekšsēdētaja vietnieka un 1940.gada okupācijas īstenotāja Upīša divas dabas.

Rakstnieka Sudrabu Edžus piemineklis no Kronvalda parka tiks pārvietots vispirms uz Varoņu ielu, bet pēc tam novietots Raiņa kapos pie viņa atdusas vietas.

Tiks demontēts arī piemineklis, kas veltīts 1701.gada kaujā kritušajiem Krievijas karavīriem - Lucavsalas aizstāvjiem.

Gala lēmums par pieminekļu demontāžu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

TVNET jau ziņoja, ka komitejas sēdē atbalstīts ierosinājums demontēt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekli, bezvērtīgo statuju atdodot pieminekļa atjaunotājam Jevgeņijam Gombergam, bet oriģinālo pieminekļa pamatni pārvietojot un saglabājot.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu