Šodienas redaktors:
Dace Otomere

69 gadu vecumā miris bijušais pirmais Skotijas ministrs Salmonds

Alekss Salmonds.
Alekss Salmonds. Foto: AP/Scanpix

69 gadu vecumā miris bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds, sestdien paziņoja viņa iepriekš vadītās Skotijas Nacionālās partijas (SNP) biedri. 

Alekss Salmonds 20 gadus vadīja SNP, kas atbalsta Skotijas neatkarības iegūšanu, un no 2007. līdz 2014. gadam bija daļēji autonomās Skotijas valdības vadītājs.

2014. gadā viņš organizēja referendumu par Skotijas neatkarību, kurā ar 55% no balsīm tika nolemts palikt Apvienotajā Karalistē.

Pēc neveiksmīgā referenduma viņš Salmonds atkāptās.

Dažādu politisko strāvojumu pārstāvji godināja vienu no Skotijas nozīmīgākajām politiskajām personībām.

"Protams, ka pēdējo gadu laikā man un Aleksam ir bijušas domstarpības, taču es nešaubos, ka viņa ieguldījums Skotijas un Apvienotās Karalistes politikā ir milzīgs. Līdzjūtība viņa ģimenei un draugiem," sociālajā tīklā "X" sacīja SNP politiķis un bijušais pirmais ministrs Humza Jusafs.

Skotijas leiboristu līderis Anass Sarvars sacīja, ka Salmonds bijis nozīmīga politiskā figūra vairāk nekā trīs gadu desmitus.

Apvienotās Karalistes premjerministrs Keirs Stārmers bijušo pirmo ministru nodēvējis par "monumentālu figūru Skotijas un Apvienotās Karalistes politikā", kurš atstājis paliekošu mantojumu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu