Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Krievijas uzņēmumi negaidīti ātrā tempā atmaksā miljardu eiro lielu parādu Somijai

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Somijas valstij piederošā organizācija "Finnvera" izvairījusies no lieliem zaudējumiem par garantijām, kas saistītas ar Krievijas uzņēmumu finansēšanu, vēsta Somijas "Yle" ziņu dienests.

Kad Krievija 2022. gada februārī uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Krievijas uzņēmumiem tolaik no "Finnvera" bija izsniegti aizdevumi un aizdevumu solījumi aptuveni miljarda eiro apmērā. No tiem 700 miljoni bija jau izsniegti aizdevumi.

Saistībā ar sankcijām, kas bloķēja maksājumus, pastāvēja ievērojams zaudējumu risks, kā arī uz slikto pusi bija mainījusies Krievijas varas iestāžu attieksme pret Somiju un Somijas uzņēmumiem, kas pameta Krievijas tirgu.

"Finnvera" prognozēja iespējamos zaudējumus vismaz 250 miljonu eiro apmērā.

"Neviens nevar zināt, kas patiesībā notiks," intervijā "Yle" 2022. gada martā sacīja "Finnvera" izpilddirektors Pauli Heikila .

Nu tas ir kļuvis zināms.

Pēc "Finnvera" lielāko klientu vadītāja Jussi Hārasilta teiktā, Krievijas uzņēmumi ātrā tempā atmaksā kredītsaistības.

Saistības bija diezgan ievērojamas: aptuveni miljards eiro 2021. gada beigās.

Līdz 2022. gada beigām summa bija samazinājusies līdz 420 miljoniem eiro, pagājušā gada beigās atstājot nepilnus 100 miljonus. Parādu atmaksa noritēja ļoti raiti, un to veicinājusi "Finnvera" efektīvā risku pārvaldība.

Maksājumu temps pārsteidza somus.

"Šādās situācijās parādu piedziņas process parasti aizņem ilgu laiku," komentē Hārasilta.

"Finnvera" galvenokārt bija aizdevusi lieliem uzņēmumiem telekomunikāciju, mežsaimniecības un kuģubūves nozarēs, no kuriem lielākā daļa ir kaut kādā veidā saistīti ar Krievijas valsts iestādēm.

"Viens no iemesliem, kas veicinājis kredītsaistību atmaksu, ir, ka Krievijas uzņēmumi palikuši maksātspējīgi pat pašreizējos apstākļos. Tāpat der atcerēties, ka lielie starptautiskie uzņēmumi mēdz pildīt savas saistības tikai savas reputācijas saglabāšanas nolūkos," skaidro Hārasilta.

Līdz pagājušā gada beigām no miljardu lielā parāda nesamaksāti palika nepilni 100 miljoni. Hārasilta neprecizēja, vai šogad tiks nomaksātas atlikušās saistības.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu