Šodienas redaktors:
Dace Otomere

"Latvijas valsts meži" ikdienā izmanto 172 dronus

FPV drons. Ilustratīvs foto
FPV drons. Ilustratīvs foto Foto: Unsplash

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dažādiem meža apsaimniekošanas un uzturēšanas darbiem, tostarp tiltu un caurteku apsekošanai, ikdienā izmanto 172 dronus, liecina LVM publiskotā informācija.

Kā skaidro LVM, bezpilota lidaparātus var izmantot lielo ligzdu monitoringam, meža inventarizācijas datu ievākšanai, mežsaimniecības darbu plānošanai, uguns un vētru postījumu gadījumos, būvju stāvokļa novērtēšanai, potenciālo uzturēšanas darbu izvērtēšanai, kā arī citu būtisku datu iegūšanai.

Tāpat uzņēmums dronus izmanto meliorācijas sistēmu un potenciāli bojātu audžu apsaimniekošanai, kā arī ar tiem var operatīvi izpētīt bebru būvētos aizsprostus meliorācijas objektos, kuriem dabā bieži ir grūti piekļūt.

LVM divas reizes gadā - pavasarī un rudenī - apsaimnieko 94 tiltus un 206 liela diametra caurtekas. Izmantojot dronus, uzņēmums novērtē vairākus nozīmīgus faktorus, kas raksturo būvju stāvokli, tostarp ūdens novadīšanu, brauktuves segumu, deformācijas šuves, tilta margas, hidroizolāciju, laiduma plātnes, krasta balsta nostiprinājumus, ceļa aprīkojumu un uzturēšanas zonu.

Uzņēmums bezpilota lidaparātus visbiežāk izmanto meža atjaunošanas un kopšanas darbu kontrolei, jo ar to palīdzību iespējams novērot audzes no augšas, kas palīdz pieņemt lēmumu par vēlamo audzes kopšanas laiku un veidu. Tāpat dronus izmanto mizgraužu radīto postījumu izpētei.

LVM norāda, ka tālvadības pilota apliecību ieguvuši 480 uzņēmuma darbinieki.

Jau vēstīts, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

Kompānija apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu