Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Sekss un asinis uz skatuves. Štutgartē pēc operas apmeklējuma 18 cilvēkiem sniegta medicīniska palīdzība

Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Pagājušajā nedēļas nogalē 18 Štutgartes operas apmeklētājiem bija nepieciešama medicīniska palīdzība saistībā ar smagu nelabumu, kas viņiem rādās pēc tam, kad bija noskatījušies izrādi, kura tiek veikta ķermeņa caurduršana (pīrsinga duršana), imitēts dzimumakts un izmantots liels daudzums viltotu un īstu asiņu, vēsta "Guardian".

"Sestdien bija astoņi, bet svētdien – 10 cilvēki, kuriem bija nepieciešama palīdzība no mūsu apmeklētāju dienesta darbiniekiem," sacīja operas pārstāvis Sebastians Eblings par sestdien un svētdien uzvestajām austriešu horeogrāfes Florentinas Holcingeres darba "Sancta" izrādēm.

Trīs gadījumos tika izsaukts ārsts.

38 gadus vecā Holcingere ir pazīstama ar priekšnesumiem, kas jauc robežu starp dejas teātri un vodeviļu. Viņas vadītā sieviešu trupa parasti uzstājas daļēji vai pilnībā kailas.

Iepriekšējās izrādes ietvērušas arī zobena rīšanu, tetovēšanu, masturbāciju un gleznošanu ar asinīm un svaigiem ekskrementiem.

"Manuprāt, laba tehnika dejā ir ne tikai tam, kurš perfekti izpilda kustību, bet arī tam, kurš var urinēt pēc norādes," Holcingere sacīja intervijā laikrakstam "Guardian" šī gada sākumā.

Holcingeres pirmā opera "Sancta" savu pirmizrāde piedzīvoja šī gada maijā. Tās pamatā ir Pola Hindemita 20. gadsimta 20. gadu ekspresionistiskā opera "Sancta Susanna", un arī tai ir pretrunu un strīdu pilna vēsture.

Hindemita opera vēsta par jaunu mūķeni, kura klostera vecākās māsas stāstītās pasakas uzbudināta, kaila uzkāpj uz altāra un noplēš gurnu apsēju no Kristus rumpja. Kad viņu pēkšņi pārsteidz liels zirneklis, viņa sāk nožēlot savu rīcību un lūdz citas mūķenes, lai viņu iemūrē dzīvu.

Sākotnēji tās pirmizrāde bija paredzēta Štutgartes operā 1921. gadā, taču tā tika uzvesta tikai 1922. gadā pēc protestiem, kas bija saistīti ar izrādes, iespējams, zaimojošo saturu.

Versijā, kas šogad pārsteigusi Štutgartes skatītājus, oriģinālais muzikālais priekšnesums aizstāts ar kailām mūķenēm, kas skrituļslido uz kustīgas rampas skatuves centrā, krustos sistu kailu ķermeņu sienu un priesteri, kura ir lesbiete.

Kad Holcingere savu "Sancta" versiju atveda uz viņas dzimto pilsētu Vīni, bīskapi no Zalcburgas un Insbrukas to kritizēja kā "necieņas pilnu svētās mises karikatūru".

Austriešu māksliniece jau iepriekš ir norādījusi, ka viņas opera bija mazāk veidota, lai ņirgātos par baznīcu, bet gan vairāk, lai pētītu paralēles starp konservatīvo iestādi no vienas puses un kinku (netradicionālas seksuālās prakses) kopienām un BDSM subkultūrām no otras puses.

"Mēs iesakām visiem auditorijas locekļiem vēlreiz ļoti rūpīgi izlasīt brīdinājumus, lai viņi zinātu, ko gaidīt," Eblings sacīja laikrakstam "Stuttgarter Nachrichten". Tikai pieaugušajiem paredzētās izrādes apmeklētāji iepriekš brīdināti ar garu brīdinājumu sarakstu par iespējamo nepatīkamo saturu, tostarp vīraka lietošanu, skaļiem trokšņiem, atklātām seksuālām darbībām un seksuālas vardarbības tēmas.

"Ja jums ir jautājumi, sazinieties ar apmeklētāju dienestu," piebilda Eblings. "Un, ja izrādes laikā rodas šaubas, tam palīdzēt var skatiena novēršana no skatuves."

Ziņojumi par medicīnisko aprūpi auditorijā, šķiet, nav radījuši komerciālu kaitējumu. Visas piecas atlikušās "Sancta" izrādes Štutgartes operā, kā arī divas izrādes Berlīnē novembrī ir izpārdotas.

Video: Izrādes "Sancta" tīzeris

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu