Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Everestā atrasta 1924. gadā pazuduša britu alpīnista pēda. Mistērija varētu tikt atrisināta

Foto: @mundo__vivo/"X"

2024. gada septembrī alpīnistu komanda "National Geographic" dokumentālās filmas uzņemšanas laikā Everesta kalnā Nepālā atradusi cilvēka pēdu. Visticamāk, tā ir britu alpīnista Endrū Komina Ērvina ķermeņa daļa, vēsta raidsabiedrība BBC. Alpīnists pazuda 1924. gadā, kad kopā ar partneri Džordžu Meloriju centās uzkāpt kalna virsotnē.

Zābaks ar tajā palikušajiem kauliem atsegts pēc tam, kad izkusis to noklājušais ledājs. Jaunais atradums varētu palīdzēt atrisināt vienu no dziļākajām alpīnisma mistērijām, proti, vai abiem alpīnistiem Everesta virsotni izdevās sasniegt 29 gadus pirms tam, kad kalnā uzkāpa Edmunds Hilarijs un Tenzins Norgejs.

Ērvina pēcnācēja Džūlija Sammersa par atradumu ir sajūsmā. "Es vienkārši sastingu... Mēs jau bijām atmetuši cerību, ka jebkādas viņa pazīmes varētu tikt atrastas," teica Sammersa.

Alpīnista ģimene ir nodevusi DNS paraugu, lai apstiprinātu, ka atrastā pēda patiešām ir Ērvina ķermeņa daļa. Dokumentālās filmas veidotāji gan par to ir droši, jo uz zābakā atrastās zeķes ir saglabājies uzraksts "E. K. Ērvins".

Liktenīgā kāpiena laikā Ērvins bija vien 22 gadus vecs. Pēdējā reize, kad viņš un Melorijs bija redzēti dzīvi, bija 1924. gada 8. jūnijā – dienā, kad abi sāka ekspedīciju.

Melorija mirstīgās atliekas 1999. gadā atrada kāds amerikāņu alpīnists. Tomēr pēdējo desmitgadu laikā radušās aizdomas, ka abu alpīnistu līķi ir pārvietoti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu