Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

No sestdienas debesīs būs redzama spoža komēta

Foto: AFP/SCANPIX

No sestdienas, 12. oktobra, līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, portālu "Apollo.lv" informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros, sākot no plkst. 19.00 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē.

Čučiņšanas - ATLAS (Tsuchinshan-ATLAS, C/2023 A3) komētu atklāja 2023.gada 9.janvārī Purpura kalnu jeb Čučiņšanas observatorijā Ķīnā un neatkarīgi 22.februārī ar ATLAS robotteleskopu Dienvidāfrikā. 2024.gada 27.septembrī komēta atradās vistuvāk Saulei (58 miljoni kilometru), Saules siltuma ietekmē komēta kļuva spožāka un tās aste pagarinājās.

12. oktobrī komēta atradīsies vistuvāk Zemei (70 miljonu kilometru attālumā), tad sāksies novērojumiem piemērotākais laiks. Oktobra beigās komēta jau būs attālinājusies no Zemes un Saules, tās spožums samazināsies.

Pēdējā iespēja ieraudzīt komētu, kas šeit bija vērojama pirms 80 000 gadiem

Viļņas Universitātes Fizikas fakultātes astrofiziķis Vids Dobrovolsks raidorganizācijai LRT norāda, ka cilvēcei šī ir pēdējā iespēja redzēt komētu Tsushinshan-ATLAS.

"Pēc 12. oktobra komēta būs redzama arvien ilgāk vakaros (piemēram, 15. oktobrī komēta redzama plkst. 20.30), taču, attālinoties no Zemes, tā kļūs blāvāka. Tiek prognozēts, ka komētai ar neapbruņotu aci jābūt redzamai līdz 23.-25.oktobrim, un tad to varēs atrast tikai caur binokli vai teleskopu," stāsta lietuviešu zinātnieks. Viņš piebilst – ja nevar redzēt visu komētu, var mēģināt "noķert to aiz astes". Citiem vārdiem sakot, komētu visvieglāk atpazīt pēc tās astes.

Sākotnējie aprēķini liecināja, ka komētas pēdējā riņķošana ap Sauli ilgusi aptuveni 80 000 gadu, kas nozīmē, ka tā pēdējo reizi apmeklēja Zemi akmens laikmetā.

Tomēr lietuviešu astrofiziķis medijam apgalvo, gravitācijas mijiedarbības dēļ ar Saules sistēmas galvenajām planētām ir mainīta orbitālā trajektorija. Rezultātā mēs šo komētu vairs nekad neredzēsim.

"Tas nozīmē, ka cilvēcei ir pēdējā iespēja redzēt šo komētu, jo tā aizlidos starpzvaigžņu telpā un nekad vairs neatgriezīsies pie Saules," saka zinātnieks.

Viņš piebilst, ka "pastāv ļoti maza iespēja, ka Saules sistēmas planētu (vai pat tuvāko zvaigžņu) gravitācijas spēks nedaudz mainīs komētas orbitālo trajektoriju un novirzīs to atpakaļ uz Saules pusi. Taču pat pie šāda optimistiskā novērtējuma komēta parādīsies tikai pēc 100 000 gadiem".

Kādas komētas redzētas pēdējā laikā

Komētas sastāv no iežiem, putekļiem un ledus. Kad komēta tuvojas Saulei, ledus sāk kust un iztvaikot, ap komētas kodolu izveidojas putekļu un gāzu apvalks jeb koma. Rodas arī komētām raksturīgā aste. Spožas komētas parādās vidēji ik pēc 15-20 gadiem. Latvijā spožas komētas pēdējo reizi bija redzamas 1996.gadā (Hjakutakes komēta) un 1997.gadā (Heila - Bopa komēta). Dienvidu puslodē 2007.gadā novērotājus priecēja ļoti spožā Maknota komēta, bet 2020.gadā - NEOWISE komēta.

Starptautiskā Astronomijas savienība komētas nosauc atklājēju vārdos. Pēdējos gados komētas aizvien biežāk atklāj ar speciāliem teleskopiem vai kosmiskajiem aparātiem, tādēļ šīm komētām piešķirti attiecīgo observatoriju, teleskopu vai kosmisko aparātu nosaukumi.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu