Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Bijušais Polijas ģenerālis norāda, kāda būtu Rietumu pirmā atbilde, ja Krievija uzbruktu Baltijas valstīm un Polijai (6)

Bijušais Polijas ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks.
Bijušais Polijas ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks. Foto: EPA/Scanpix

Ja Krievija uzbruks Baltijas valstīm, Rietumi atbildēs ar uzbrukumu Sanktpēterburgai, Lietuvā notiekošajā konferencē "Defending Baltics" sacīja Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks. Plašāk par viņa sacīto konferencē raksta medijs “Bild”

Raimunds Andžejčaks norādīja, ka gadījumā, ja Krievijas karaspēks šķērsos Lietuvas robežu, sekos "tūlītēja atbilde".

"Ne pirmajā dienā, bet pirmajā minūtē. Mēs trāpīsim pa visiem stratēģiskajiem objektiem 300 kilometru rādiusā.

Mēs uzbruksim tieši Sanktpēterburgai," sacīja bijušais ģenerālis.

Par iespējamu uzbrukumu Baltijas valstīm konferencē runāja arī Lietuvas prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Burdis.

Pēc Andžejčaka domām, Krievijas agresija Ukrainā dod Rietumiem "dažus gadus laika". Ja Kijiva zaudēs un Baltkrievija kļūs par pilntiesīgu savienības valsts locekli, "viena Krievijas divīzija būs Ļvivā, viena Brestā un viena Hrodnā". Tad Poliju un Lietuvu ieskaus Krievijas karaspēks.

Militārpersona uzskata, ka Rietumvalstīm vajadzētu "uzņemties iniciatīvu", lai novērstu agresiju, un parādīt Krievijai, kādas sekas varētu radīt uzbrukums Polijai vai Lietuvai.

Krievijai jāsaprot, ka uzbrukums Polijai vai Baltijas valstīm nozīmētu arī pašas Krievijas bojāeju. Pat neizmantojot kodolieročus. Tas ir vienīgais veids, kā atturēt Kremli no šādas agresijas, norāda bijušais poļu ģenerālis.

Andžejčaks apgalvo, ka šim nolūkam Varšava šobrīd iegādājas "800 raķetes ar 900 kilometru darbības rādiusu" gadījumam, ja nāktos reaģēt uz Maskavas uzbrukumiem.

Lietuvas armijas komandieris Raimunds Vaikšnoras sacīja, ka valstij jāspēj reaģēt uz iespējamo Krievijas uzbrukumu pašai, negaidot NATO lēmumu šajā jautājumā.

Šim nolūkam Lietuva, piemēram, no ASV iegādājas daudzkārt izmantojamās raķešu palaišanas iekārtas HIMARS.

Pagājušā gada decembrī "Bild", atsaucoties uz saviem izlūkošanas avotiem vienā no Eiropas valstīm, ziņoja, ka Krievija var mēģināt uzbrukt Eiropai 2024. gada beigās vai 2025. gada sākumā, kad ASV būtu "bez līdera" un tikai pēc kāda laika varētu nākt palīgā Eiropas valstīm.

Tikmēr ASV izlūkdienesti martā ziņoja, ka Krievija nevēlas tiešu militāru konfliktu ar ASV un NATO un veiks asimetriskas darbības, kas, pēc tās domām, nepārsniegs globāla militārā konflikta slieksni.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu