Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VID atbild uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par dienesta izsūtītajām vēstulēm

Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par VID izsūtītajām vēstulēm, un tās pieejamas VID tīmekļvietnē un sociālo tīklu kontos, informēja VID pārstāvji.

Šī gada 23.septembrī VID sāka pakāpeniski uzrunāt tos cilvēkus (privātpersonas), kuriem saskaņā ar VID veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp viņu oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par viņu banku kontu apgrozījumu.

Saņemot vēstules, iedzīvotāju interese un atsaucība ir ļoti augsta, tāpēc VID apkopojis biežāk uzdotos jautājumus un piedāvā uz tiem atbildes gan savā tīmekļvietnē, gan citos informācijas kanālos.

VID pārstāvji informē, ka savus skaidrojumus sniedz un par iespējām korekti deklarēt savus ienākumus interesējas ne tikai tie cilvēki, kas saņēmuši VID vēstules, bet arī tie, kurus ir sasniegusi informācija par šādu VID aktivitāti.

Biežāk uzdotie jautājumi pamatā ir saistīti ar to, kā rīkoties, saņemot šādu vēstuli, cik plaša informācija par cilvēka ienākumiem un naudas plūsmu viņu bankas kontos jau ir VID rīcībā, par to, kādēļ šādas vēstules saņem arī ilgstoši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas valstspiederīgie.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem izvietotas tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "VID vēstules: jautājumi un atbildes" un VID kontos sociālajās platformās "Facebook" un "X".

Tīmekļvietnē ir pieejams arī VID sagatavotais ceļvedis, kurā soli pa solim ir izskaidrots, kādi ienākumi ir jādeklarē un kādos gadījumos no tiem ir vai nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī, kā to pareizi izdarīt. Šāds ceļvedis tiek pievienots arī visām izsūtītajām vēstulēm.

Tādēļ VID aicina ikvienu, kurš saņēmis šādu VID vēstuli, nesatraukties, vispirms mierīgi iepazīties ar šo ceļvedi un rīkoties atbilstoši konkrētajai situācijai - sniegt paskaidrojumu brīvā formā VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vai arī iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Un tikai specifiskos, neskaidros gadījumos nepieciešams sazināties un konsultēties ar VID.

VID pakāpeniski izvērtēs iedzīvotāju sniegto informāciju, un tikai nepieciešamības gadījumā, ja būs kādi papildu jautājumi vai neskaidrības, sazināsies ar cilvēku VID EDS, lai precizētu iesniegto vai iegūtu papildu informāciju.

Līdz šim vēstules ir izsūtītas elektroniski, EDS, taču turpmāk plānots tās sūtīt arī pa pastu uz cilvēka deklarēto dzīves vietu, ja cilvēks nav EDS lietotājs.

Šīs vēstules tiek izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem rūpīgas datu analīzes rezultātā ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 20 000 eiro vai vairāk.

Vēstuļu mērķis ir vērst cilvēku uzmanību uz iespējamo nodokļu nenomaksas risku (nedeklarētiem ienākumiem), aicinot izvērtēt kontos saņemtās naudas summas un deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus, ja tādi tiek konstatēti, vai sniegt pamatotu izskaidrojumu par šīs naudas plūsmas iemesliem.

VID atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Ko nozīmē deklarēt ienākumus?

Deklarēt ienākumus nozīmē uzrādīt gada ienākumu deklarācijā visus ienākumus1, ko esat saņēmis gada laikā, t. sk. atlīdzību par darbu vai pakalpojumiem, dāvinājumus, ienākumus no īpašuma pārdošanas u. c.

Gada ienākumu deklarācijā ir jānorāda (jādeklarē) visi gada laikā gūtie ienākumi. Ir divu veidu ienākumi: ar nodokli apliekamie un ar nodokli neapliekamie.

Kāda informācija ir jānorāda gada ienākumu deklarācijā?

- Ja ienākumi ir ar nodokli neapliekami – summa tikai jānorāda.

- Ja ienākumi ir apliekami ar nodokli – summa ir jānorāda (jādeklarē) un pēc deklarācijas iesniegšanas jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (nodoklis).

Kā rīkoties, ja gada ienākumu deklarāciju jau esmu iesniedzis?

Ja gada ienākumu deklarāciju jau esat iesniedzis, tad Jums vispirms ir jāpārliecinās, vai gadā, uz kuru attiecas konkrētā deklarācija, esat saņēmis naudas summas, kuras neesat norādījis deklarācijā, un jāiesniedz šī deklarācija atkārtoti – norādot “Precizējums”.

Kādu informāciju sistēma automātiski ielasa gada ienākumu deklarācijā?

Automātiski gada ienākumu deklarācijā ielasās visi ienākumi un izdevumi, par kuriem informāciju VID saņem no Latvijas darba devējiem (alga, autoratlīdzība), izglītības iestādēm (mācību maksa), ārstniecības iestādēm (e-kvītis par medicīnas pakalpojumiem), apdrošināšanas kompānijām (piemēram, uzkrājumi par medicīnas vai dzīvības apdrošināšanu), pensiju fondiem u. tml. Pārējie ienākumi cilvēkiem deklarācijā ir jānorāda pašiem.

Kur es varu redzēt, kādi ienākumi par mani ir deklarēti jeb uzrādīti VID?

Informāciju par uzrādītajiem ienākumiem var redzēt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS): sadaļā “Pārskati”, pārskatu grupā “Informācija par darba periodiem un nodokļiem” – izvēloties pārskatu “Ienākumu izmaksātāju iesniegtie paziņojumi par fiziskajai personai izmaksātajām summām, no 2009.g.” – norādot periodu, par kuru vēlas saņemt informāciju (piemēram, 2022. gads) – “Pieprasīt pārskatu”. Savas iesniegtās deklarācijas iespējams apskatīt EDS sadaļā “Dokumenti” – izvēloties vajadzīgo deklarāciju.

Kā uzzināt, kādu informāciju es neesmu norādījis savā gada ienākumu deklarācijā?

Aicinām apsvērt, kādus darījumus esat veicis un kādas naudas summas esat saņēmis Jums atvērtajos kontos (t. sk. ārvalstu) bankās vai pie maksājumu pakalpojumu sniedzējiem. Informācija par naudas summām, kas saņemtas ar pārskaitījumu no citām personām, uzņēmumiem vai arī ko pats esat ieskaitījis, izmantojot bankomātu, būs atrodama Jūsu bankas konta(-u) pārskatos vai pie maksājumu pakalpojumu sniedzējiem (VAS “Latvijas Pasts”, PaySera, PayPal, Wise u. c.).

Kā izvērtēt, vai saņemtā un kontā iemaksātā nauda ir vai nav apliekama ar nodokli?

Ja savos bankas kontos saņēmāt:

- naudas līdzekļu dāvinājumu no laulātā vai radiniekiem līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi un māsas, vecāku brāļi un māsas);

- naudas līdzekļu dāvinājumu no personas, kura nav Jūsu laulātais vai radinieks līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi un māsas, vecāku brāļi un māsas) un dāvinājuma vērtība no šīs personas gada laikā nepārsniedza 1425 eiro;

- uzturlīdzekļus (t. sk. no Uzturlīdzekļu garantijas fonda);

- ienākumus no personīgā transportlīdzekļa (t. sk. traktortehnikas) pārdošanas;

- ienākumus no citas personīgās kustamās mantas pārdošanas;

- laimestus, kuru kopējā summa gada laikā nepārsniedza 3000 eiro;

- ienākumus no meža velšu vai lauksaimniecības produkcijas pārdošanas, kuru kopsumma gada laikā nepārsniedza 3000 eiro;

- ienākumus no nekustamā īpašuma pārdošanas, ja tas nav apliekams ar nodokli. (Plašāka informācija: www.vid.gov.lv - VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļi” > “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis” > “Ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma”);

- dividendes no Latvijas Republikā vai kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm reģistrēta uzņēmuma (jādeklarē tajā gadā, kad tās aprēķinātas).

VID piebilde:

Ienākumi deklarējami kā ar nodokli neapliekami, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ja to kopsumma gada laikā pārsniedza 10 000 eiro. Deklarācijā jānorāda visi gada laikā saņemtie neapliekamie ienākumi (arī tad, ja tie katrs atsevišķi nepārsniedza 10 000 eiro).

Šeit esam uzskaitījuši biežāk sastopamos ienākumu veidus, pamatojoties uz mūsu līdzšinējo pieredzi. Ja bankas kontos saņēmāt ienākumus, kas nav minēti šajā uzskaitījumā, lūdzam tos izvērtēt, vai tie ir ar nodokli apliekami vai nē, un deklarēt5. Ja savos bankas kontos iemaksājāt skaidru naudu, lūdzam norādīt šīs naudas izcelsmes avotus atbilstoši jau sniegtajiem skaidrojumiem un deklarēt, iesniedzot attiecīgo deklarāciju.

Vai kontos var būt saņemti maksājumi, kuri nav jādeklarē?

Ja savā bankas kontā saņēmāt:

- Jums atmaksātu parādu (iepriekš izsniegta aizdevuma atmaksu) no fiziskām un juridiskām personām (t. sk. aizdevumu, kas izsniegti iepriekšējos gados);

- maksājumus par prasījuma tiesību nodošanu cesijas līguma ietvaros;

- maksājumus cesijas rezultātā (parāda atmaksu);

- aizņēmumus, kas no vienas personas nepārsniedza 15 000 eiro (t. sk. īstermiņa aizņēmumus);

- pārskaitījumus kopējas mājsaimniecības ietvaros;

- maksājumus avansa norēķiniem;

- izsoles nodrošinājuma atmaksas vai saņēmāt atpakaļ samaksu par pirkumiem;

- pārskaitījumus starp saviem kontiem dažādās kredītiestādēs (bankās).

Šie maksājumi nav uzskatāmi par ienākumiem un nav jādeklarē deklarācijās vai pārskatos.

Kā rīkoties, ja saņemts aizņēmums, kas no viena aizdevēja gada laikā pārsniedz 15 000 eiro?

Ja saņemts šāds aizņēmums, par to jāiesniedz informācija VID, aizpildot pārskatu “Informācija par aizdevumu fiziskajai personai”.

- Ja aizņēmums saņemts no Latvijas un ārvalstu fiziskām personām un ārvalstu juridiskām personām, tad persona pati iesniedz informāciju par aizņēmumu.

- Ja aizņēmums saņemts no Latvijas Republikā reģistrētas juridiskas personas, tad informāciju sniedz šī juridiskā persona – aizdevējs.

Informācija jāiesniedz arī gadījumos, ja iepriekš saņemtā aizņēmuma summa nepārsniedza 15 000 eiro, bet, saņemot papildu aizņēmumu, tā kopsumma no vienas personas pārsniedza 15 000 eiro. Plašāka informācija: www.vid.gov.lv - VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļi” > “Noderīgi” > “Paziņošanas un deklarēšanas pienākumi” > “Aizdevumu deklarēšana”.

Kā deklarēt ienākumus, no kuriem jāmaksā nodoklis?

Jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jānorāda tie kā ar nodokli apliekami ienākumi. Plašāka informācija: www.vid.gov.lv - VID tīmekļvietnes sadaļā “Aktualitātes” > “Iedzīvotājiem” > “Gada ienākumu deklarācija” > “Obligāti iesniedzamā gada ienākumu deklarācija”.

Kā deklarēt ienākumus, no kuriem nav jāmaksā nodoklis?

Jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jānorāda tie kā ar nodokli neapliekami ienākumi. Deklarācijā jānorāda visi gada laikā saņemtie neapliekamie ienākumi, kas kopsummā pārsniedz 10 000 eiro (arī tad, ja tie katrs atsevišķi nepārsniedza 10 000 eiro).

VID piebilde: Ja esat guvis ienākumus no kapitāla aktīvu (nekustamā īpašuma, kapitāla daļu, akciju, vērtspapīru, kriptovalūtu u. c.) pārdošanas un to summa bija lielāka par iegādes un veikto ieguldījumu kopsummu, tad ir jāiesniedz “Deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma”. Plašāka informācija: www.vid.gov.lv - VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļi” > “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis” > “Ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma

Vairāk atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem izvietotas tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "VID vēstules: jautājumi un atbildes" un VID kontos sociālajās platformās "Facebook" un "X".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu