Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Halovīnu parku Bauskā neatceļ. Sola draudzīgāku mazākajiem apmeklētājiem

Foto: Halovīnu šausmu parks Bauskas pilskalna parkā/Facebook.com

Izvērtējot iedzīvotāju atklātu vēstuli pret Halovīnu parka izveidi Bauskā, pašvaldība lēma neatcelt pasākuma rīkošanai izdoto atļauju, bet rīkotājs sola to padarīt draudzīgāku mazākajiem apmeklētājiem, informēja Bauskas novada pašvaldībā.

Pasākums, kas tiek rīkots Bauskā, iepriekš izsaucis neviennozīmīgu sabiedrības reakciju. Savukārt vēstules autori pasākumu sauc par pilnīgi nepieņemamu un sabiedrību degradējošu.

"Nedz kultūras, nedz reliģiskie aspekti, ko šis pasākums popularizē, neatbilst un nav saderīgi ar Latvijas valsts iedzīvotāju vērtībām un reliģisko nostāju," pausts vēstulē.

Iedzīvotāji arī norādījuši, ka pasākuma norise bojā Bauskas pilskalna parku, kā arī viņi nav apmierināti ar parka slēgšanu uz ilgu laiku pasākuma norisei.

Pēc atklātās iedzīvotāju vēstules saņemšanas, kurā prasīts atcelt Bauskas pilskalna parkā oktobra beigās un novembra sākumā plānoto pasākumu "Halovīnu parks Bauskā", kopīgā sanāksmē to apsprieda Bauskas novada domes un administrācijas vadība, deputāti, Atļauju izsniegšanas komisijas pārstāvji un speciālisti.

Izvērtējot vēstulē pausto prasību, sanāksmes dalībnieki par šo tēmu diskutēja, ņemot vērā saimnieciskās darbības, finansiālo un tiesisko aspektu. Pašvaldībā skaidro, ka pēc rūpīgas izvērtēšanas sanāksmes dalībnieki ir konstatējuši, ka nav likumisku šķēršļu, kas liegtu rīkot šādu pasākumu.

Pašvaldībā atsaucas uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kurš nosaka, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām. Tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Valsts pārvalde savas pilnvaras var izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim.

"Minētais princips nozīmē, ka valsts pārvalde un tās iestādes nedrīkst rīkoties patvaļīgi, bet gan stingri ievērojot likumu prasības un savas pilnvaras. Šis princips ir pamatā tiesiskumam jeb tiesiskas valsts idejai, kas garantē, ka valsts pārvaldes darbības ir likumīgas, pārskatāmas un pamatotas," iedzīvotājiem norāda pašvaldībā.

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā ir uzskaitīti vispārīgie ar publiska pasākuma norisi saistītie ierobežojumi. Pašvaldība atbilstoši likuma prasībām pasākuma organizatoru iesnieguma kopiju nosūtīja Valsts policijas teritoriālajai struktūrvienībai un pašvaldības policijai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Valsts drošības dienestam. Institūcijas izvērtēja uzņēmēja iesniegumu un nekonstatēja darbības, kas būtu uzskatāmas par pretlikumīgām un liegtu īstenot pasākumu. Līdz ar to pašvaldībai nav tiesību aizliegt rīkot pasākumu, jo tas atbilst normatīvo aktu prasībām.

Domē arī norāda, ka valsts pārvaldei ir jādarbojas sabiedrības interesēs, bet tai jāievēro arī samērīguma princips, kas prasa, lai jebkuri indivīdu tiesību ierobežojumi būtu pamatoti un nepieciešami sabiedrības interesēs. Ierobežojumi nedrīkst būt pārspīlēti, un tiem jānodrošina līdzsvars starp sabiedrības drošību vai kārtību un indivīda tiesībām.

Pasākuma organizators ir informējis pašvaldību, ka tiks mainīts pasākuma koncepts. Šogad parks būs draudzīgāks mazajiem apmeklētājiem, jo nebūs šausminošu dekorāciju, kas nav piemērotas bērniem.

Pasākuma mērķis esot radīt priecīgu un drošu atmosfēru visiem apmeklētājiem, un rīkotāji sola, ka parks pārtaps par pasakām līdzīgu vietu, kur gaida brīnumi un piedzīvojumi - ķirbju labirints, salmu lelles, gaismu laternas, karuseļi un atrakcijas.

Tāpat iedzīvotājiem tiek nodrošināta iespēja pastaigāties pa ceļu, kas atrodas Mūsas upes krastā, kā arī izmantot Bauskas dabas taku, kas atrodas blakus Mēmeles upei. Līdz ar to atsevišķu iedzīvotāju tiesību ierobežojumi ir samērīgi un nav pārspīlēti, uzskata domē.

Dome atsaucas arī uz Pašvaldību likumu, kurā noteikts, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu. Minētā funkcija nozīmē, ka pašvaldībai ir pienākums veicināt vietējo uzņēmējdarbību un radīt apstākļus, kas sekmē uzņēmumu attīstību, kā arī palīdzēt tiem, nodrošinot dažādus resursus, atbalsta mehānismus un labvēlīgu vidi.

Pašvaldības speciālisti esot veikuši aptauju starp vietējiem uzņēmējiem, kuri sniedz ēdināšanas, naktsmītņu un tūrisma pakalpojumus pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Halovīnu pasākums līdz šim ir viens no apmeklētākajiem pasākumiem Bauskā, esot secināts aptaujā.

Novada tūrisma pakalpojumu sniedzēji atzīstot, ka lielā apmeklētāju plūsma rada pienesumu arī citiem uzņēmējiem, jo pilsētas viesi izmanto izdevību paviesoties citos tūrisma objektos un veikalos, izmanto novada uzņēmēju piedāvātos ēdināšanas pakalpojumus. Īpaši svarīgi tas ir tūrisma sezonas klusajā periodā, kad uzņēmējiem ir grūti atrast idejas, kā piesaistīt klientus, norāda pašvaldība.

Pasākuma organizators ir vietējais uzņēmējs, kurš jau ir veicis ieguldījumus pasākuma organizēšanā - plānojis, veicis maksājumus, noslēdzis nomas līgumus, tāpēc nebūtu korekti pasākumu aizliegt dažas dienas pirms tā norises, uzskata pašvaldībā. Vietvara arī norāda, ka, aizliedzot rīkot pasākumu pēdējā brīdi, pastāv risks, ka pasākuma organizators varētu sākt tiesvedību ar pašvaldību par iespējami radītajiem zaudējumiem.

Izvērtējot samērīgumu starp iesniedzēju iespējamo tiesību ierobežošanu un sabiedrības interesēm kopumā, sanāksmē tika konstatēts, ka pašvaldībai nav tiesiska pamata atcelt Halovīna pasākuma organizēšanu, jo tas nav pretrunā ar spēkā esošo normatīvo aktu regulējumu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu