Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Turpmāk būs daudz grūtāk saņemt Polijas vīzu

Varšava, Polija. Ilustratīvs attēls.
Varšava, Polija. Ilustratīvs attēls. Foto: Anastasiya Kotelnyk/shutterstock.com

Polija padarīs stingrākus noteikumus vīzu saņemšanai, ceturtdien paziņojis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Sikorskis sacīja, ka turpmāk būs daudz grūtāk saņemt Polijas vīzu, kas dod tiesības neierobežoti ceļot Eiropas Šengenas zonā. Tiks arī rūpīgāk pārbaudītas personas, kas lūdz vīzu, piemēram, studentu vīzu pieprasītāji, lai novērstu situācijas, kad vīzas tiek izmantotas tikai kā līdzeklis, lai iekļūtu Eiropā.

Polijas Augstākā audita palāta (NIK) šodien publicēja ziņojumu par Ārlietu ministrijas veikto izmeklēšanu un apstiprināja pagājušajā gadā mediju ziņoto, ka Polijas konsulāti Āzijā un Āfrikā pretēji noteikumiem par katru darba vīzu iekasējuši tūkstošiem eiro. Viens no kliedzošākajiem piemēriem bija vīzas desmitiem lauksaimnieku no Indijas, kuri dokumentos bija aprakstīti kā filmu veidotāji no Bolivudas.

Sikorskis sacīja, ka Ārlietu ministrija zaudēja kontroli pār vīzu sistēmu, jo īpaši laika periodā no 2018.gada līdz 2023.gadam.

"Mēs varam apstiprināt, ka diemžēl skandalozā veidā tika izdarīts nelikumīgs spiediens uz Polijas konsuliem ar nolūku palielināt vīzu skaitu, kas izsniegtas cilvēkiem (..), kuriem tās nebūtu jāsaņem, tai skaitā Krievijas Federācijas pilsoņiem," sacīja Sikorskis.

Ministrs sākotnēji uz skandālu vīzu izsniegšanā reaģēja, paaugstināt vīzu nodevu, kas kas agrāk bija viena no zemākajām Eiropā un piesaistīja migrantus no Āzijas un Āfrikas, kuri centās nokļūt Eiropā caur Poliju.

NIK ziņojumā teikts, ka no 2018.gada līdz 2024.gada sākumam tūkstošiem vīzu tika izsniegtas cilvēkiem, kuri maksāja lielas summas aģentūrām, kas sadarbojās ar Polijas konsulātiem. Viena aģentūra vien no 2018.gada 1.janvāra līdz 2024.gada 29.martam sagādāja vairāk nekā 4200 vīzu. Daži pieteikuma iesniedzēji samaksāja pat 30 000 zlotu (7000 eiro), ziņo auditori.

NIK apsver, vai nodot lietu izskatīšanai prokuratūrai.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu