Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Saeima noraida ieceri ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot no 16 gadiem

Mārupes kultūras namā atvērts 790.vēlēšanu iecirknis priekšējai balsošanai pašvaldību vēlēšanās. Ilustratīvs attēls.
Mārupes kultūras namā atvērts 790.vēlēšanu iecirknis priekšējai balsošanai pašvaldību vēlēšanās. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Neskatoties uz partijas "Progresīvie" aicinājumiem atbalstīt likumdošanas iniciatīvu, Saeimas deputātu vairākums ceturtdien noraidīja partijas priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma.

"Progesīvo" deputāte Jana Simanovska Saeimas sēdes laikā, pamatojot grozījumu nepieciešamību, sacīja, ka šādas tiesības esot noteiktas arī citās valstīs.

Simanovska nepiekrita citu deputātu norādītajam, ka šāds ierosinājums būtu pretrunā ar Satversmi. Viņa uzskata, ka šāds nosacījums neattiecas uz pašvaldību vēlēšanām. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā iepriekš "Progresīvo" priekšlikums netika atbalstīts, jo Satversmē cita starpā ir noteikts, ka pašvaldības ievēlē pilntiesīgi Latvijas pilsoņi.

Savukārt "Progresīvo" Saeimas deputāte Antoņina Ņenaševa sacīja, ka pieņemot šādus grozījumus, tiks veicināta sabiedrības iesaiste vēlēšanu procesā un nākotnē vēlēšanās varētu piedalīties vairāk cilvēku nekā tas ir pašlaik. "Mēs redzam to, ka jauniešiem varam uzticēties," teica Ņenaševa.

"Progresīvo" priekšlikumu kritizēja opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (LPV), akcentējot, ka bērniem jāļauj būt bērniem un nevajag viņus tādā vecumā "vilkt politikā". Viņš sacīja, ka lielākajai daļai šāda vecuma iedzīvotāju politika neinteresē.

"Jaunās vienotības" Saeimas deputāts Viesturs Zariņš norādīja, ka skolēniem autoritāte bieži vien skolotājs. Gadījumā, ja skolotājs izdomātu kandidēt domes vēlēšanās, tad viņam būtu visai vienkārši iegūt jauniešu balsis, piemēram, piesolot brīvpusdienas.

Asu kritiku priekšlikumam veltīja opozīcijas deputāts Aleksandrs Kiršteins, cita starpā kritiku veltot skolēnu izglītības līmenim, norādot, ka pie jautājuma par jauniešu balsošanu pašvaldību vēlēšanās varētu atgriezties pēc izglītības jomas problēmu atrisināšanās.

Iepriekš priekšlikumu ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot no 16 gadu vecuma skeptiski aģentūrai LETA vērtēja arī Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu