Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

15 miljoni ASV dolāru pārskaitīti 130 000 moldāviem. Brīdina par Krievijas mēģinājumiem kavēt Moldovas virzību uz ES

ES un Moldovas karogs.
ES un Moldovas karogs. Foto: Vladislav Culiomza

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien pieņēma rezolūciju, kurā brīdināja par Krievijas mēģinājumiem kavēt Moldovas virzību uz Eiropas Savienību (ES), aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Rezolūcija tika pieņemta, 508 deputātiem balsojot par, 53 pret un 104 atturoties. Tajā nosodītas Krievijas ļaunprātīgās darbības, iejaukšanās un hibrīdoperācijas pirms valsts prezidenta vēlēšanām un konstitucionālā referenduma par integrāciju ES 20.oktobrī.

Deputāti norāda uz virkni iesaistīto, tostarp oligarhiem un Krievijas finansēto tīklu "RT", kas nodarbojušies ar vēlētāju kukuļošanu, kiberoperācijām un informācijas kara īstenošanu. Viņi arī prasa ES un tās dalībvalstīm nodrošināt, ka Moldovai tiek sniegta visa nepieciešamā palīdzība, lai stiprinātu tās institucionālos mehānismus un spēju reaģēt uz hibrīddraudiem.

Kā norāda deputāti, Moldovas drošības dienesti nesen paziņoja, ka Krievija ir iztērējusi aptuveni 100 miljonus eiro, lai iejauktos vēlēšanu procesos un panāktu balsojumu pret ciešākām saitēm ar ES. Moldovas iestādes 3.oktobrī atklāja Moldovas oligarha Ilana Šora finansētu plaša mēroga vēlētāju kukuļošanas shēmu, kuras laikā 130 000 moldāvu tika pārskaitīti 15 miljoni ASV dolāru.

Nosodot šādu taktiku, EP aicina Krieviju ievērot Moldovas neatkarību, pārtraukt provokācijas un izvest militāros spēkus no tās teritorijas. Deputāti arī atkārtoti aicina iznīcināt visu munīciju, kas glabājas Kobasnas noliktavā Piedņestras separātiskajā reģionā.

Ņemot vērā pieaugošo Krievijas iejaukšanos, deputāti rezolūcijā aicina ES Padomi pieņemt turpmākas ES sankcijas pret personām, kas apdraud Moldovas suverenitāti. EP deputāti arī mudina valstis un teritorijas, kas uzņem no Moldovas aizbēgušos Ilanu Šoru, Vladimiru Plahotniuku un citus, izdot viņus Moldovai tiesāšanai.

EP atkārtoti pauž atbalstu Moldovas virzībai uz ES, aicinot Eiropas Komisiju iekļaut šo valsti Pirms pievienošanās palīdzības instrumentā un nākamajā daudzgadu finanšu shēmā 2028.-2034.gadam par prioritāti noteikt finansējumu ES kandidātvalstīm. Tā kā sarunas ar Moldovu par pievienošanos ES jau ir sākušās, EP deputāti aicina paātrināt skrīninga procesu un savlaicīgi organizēt turpmākās starpvaldību konferences.

Lai palielinātu Moldovas noturību pret hibrīddraudiem, EP mudina ES veidot ciešāku sadarbību ar šo valsti tādās jomās kā stratēģiskā komunikācija, atbalsts žurnālistiem un pilsoniskajai sabiedrībai, kā arī veicināt neatkarīgu mediju saturu krievu valodā.

ES iepriekš ir noteikusi sankcijas virknei Moldovas oligarhu un prokrievisko aktīvistu. Moldova pieteikumu dalībai ES iesniedza 2022.gada martā, un 2022.gada jūnijā tai tika piešķirts kandidātvalsts statuss. Eiropadome 2023.gada decembrī nolēma sākt pievienošanās sarunas ar Moldovu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu