Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Mūžībā devusies Nacionālā teātra aktrise Rasma Garne

83 gadu vecumā aizsaulē aizsaukta Nacionālā teātra aktrise Rasma Garne.
83 gadu vecumā aizsaulē aizsaukta Nacionālā teātra aktrise Rasma Garne. Foto: Ieva Leiniša/LETA

83 gadu vecumā aizsaulē devusies Nacionālā teātra aktrise Rasma Garne, vēsta teātra pārstāvji.

Rasma Garne dzimusi 1941. gada 26. martā Rīgā.

Beigusi Rīgas 3. vidusskolu, pēc Konservatorijas Teātra fakultātes beigšanas 1963. gadā uzsākusi darbu Latvijas Nacionālājā teātrī.

Par Margas Saliņas tēla atveidojumu H. Gulbja “Vēverīšos” viņa ir saņēmusi Alfreda Amtmaņa-Briedīša prēmiju. Ir arī “Spēlmaņu nakts” laureāte kā labākā otrā plāna aktrise par Titubas lomu A. Millera “Salemas raganās”.

Latvijas Nacionālais teātris no sirds izsaka līdzjūtību mākslinieces ģimenei, draugiem, skatuves līdzgaitniekiem un talanta cienītājiem.

Aktrises debijas loma - Lēna G.Priedes lugā “Miks un Dzilna” - tiek iestudēta paralēli diplomdarba izrādēm, kas nodrošina vietu Nacionālā teātra ansamblī un uz ilgu laiku nosaka aktrises ampluā - jaunās, emocionālās meitenes un gaišās mīlētājas - Bianka “Juris Indrups”, Marikita “Sieviete - debess un elle”, Viņa “Pirms tiesas sprieduma”, Meibla “Ideāls vīrs”, Zane un Anda “Pūt, vējiņi!”.

Tomēr līdzās t.s. pozitīvajām varonēm Rasma Garne apliecina labu humora izjūtu un spēlē negaidīti tvertas raksturlomu, kas liecina, ka mūža otrajā pusē gaidāmi interesanti atklājumi, rokoties arvien dziļāk un dziļāk sievietes psiholoģijā. Pie šīm lomām pieder Indulgence “Tā, kuru viņš gaidīja” un Raminta “Tātad dzīvoju”, Pameita “Sešas personas meklē autoru”, Stella “Ilgu tramvajs”.

Aktrises latviskā mentalitāte izpaudusies latviešu dramaturgu darbu iestudējumos, īpaši jāuzsver viņas lomas Harija Gulbja lugās - viņa tēlojusi Intu ”Viena ugunīga kļava”, Dainuvīti “Silta jauka ausainīte”, Ingrīdu “Cīrulīšos”, Sandru “Albertā” un Stefāniju “Oliverā”, Astru Jāņa Jurkāna “Pulkstenis ar dzeguzi”, Agnesi “Kolibri” un Veltu “Dūdieviņā”.

Gan gaiši, gan traģiski viņa atklājusi R. Blaumaņa varoņu pasaules - lietišķo saimnieci Madi “Sestdienas vakars”, bravūrīgo brīvestības iedvesmoto Edu “Pēc pirmā mītiņa”, skarbo, smagā darbā par savu saimnieces vārdu izmocīto Ievu “Indrāni”, traģisko Ažu “Pazudušais dēls”.

Aktrises dzīves pieredze, temperaments un meistarība vispilnīgāk iemiesojusies traģisma cauraustajās lomās - Lienā “Mērnieku laikos”, Ponsijā “Bernardas Albas mājā”, misis Deilijā “Mēness ūdeņos”.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu