Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Tiesa no "Ezerkauliņi Agro" īpašnieka lemj piedzīt 4,25 miljonus eiro par labu Balderim-Sildedzim (1)

Latvijas hokeja veterāns Helmuts Balderis piedalās Latvijas un ārzemju hokeja kolekcionāru relikviju izstādes atklāšanas pasākumā Latvijas Sporta muzejā.
Latvijas hokeja veterāns Helmuts Balderis piedalās Latvijas un ārzemju hokeja kolekcionāru relikviju izstādes atklāšanas pasākumā Latvijas Sporta muzejā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Zemgales rajona tiesa lēmusi no uzņēmuma SIA "Ezerkauliņi Agro" īpašnieka Kaspara Brunovska piedzīt 4,2 miljonus eiro par labu uzņēmējam, bijušajai Latvijas hokeja leģendai Helmutam Balderim-Sildedzim.

Tiesa nolēma prasību apmierināt daļēji un piedzīt no Brunovska par labu Balderim-Sildedzim aizdevumu 4 041 323 eiro un likumiskos nokavējuma procentus 176 979 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 37 478 eiro. Kopumā Brunovskim būtu jāsamaksā 4 255 782 eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Vienlaikus tiesa nolēma izbeigt tiesvedību daļā par aizdevuma 1 411 184 eiro apmērā piedziņu. Tiesa arī atzina Baldera-Sildedža tiesības saņemt likumiskos procentus 6% gadā par laiku līdz sprieduma izpildei no tiesas piespriestās, bet nepiedzītās summas.

Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā.

Balderis-Sildedzis aģentūru LETA informēja, ka viņa un Brunovska starpā ilgstoši pastāv strīds par aizdevuma atmaksu, kuru bijušais hokejists bija izsniedzis "Ezerkauliņi Agro" īpašniekam vairāku gadu garumā par kopējo summu 7 316 555 eiro.

Ņemot vērā, ka Brunovskis pārstājis atmaksāt aizdevumu, kā arī neesot pildījis daudzkārtējus solījumus pildīt savas saistības, Balderis-Sildedzis cēlis prasību tiesā par neatmaksātā aizdevuma un likumisko nokavējuma procentu piedziņu.

"Esmu apmierināts ar tiesas pieņemto spriedumu un ceru, ka Brunovskis to izpildīs un beidzot atdos man viņam izsniegto aizdevumu. Uzskatu to par cinisma augstāko pakāpi, ka mans krustdēls Brunovskis centās dažādi novilcināt aizdevuma atmaksu, lai cerībā uz tiesas sistēmas tempu sagaidītu manu nāvi un naudu man neatdotu," paziņojumā pēc tiesas izteicies Baldedzis-Sildedzis, piebilstot, ka Brunovskis ir arī "Jaunās vienotības" deputāts Salaspils domē, "kas prasītu augstāku ētiku un godaprātu".

Par tiesvedības laikā noskaidrotajiem aizdomīgiem apstākļiem Brunovska rīcībās ir informētas arī citas kompetentās institūcijas, teikts Baldera-Sildedža paziņojumā.

Sazinoties ar uzņēmumu "Ezerkauliņi Agro", tā pārstāvji aģentūrai LETA uzsvēra, ka Brunovskis par tiesas sprieduma pārsūdzēšanu lemšot pēc sprieduma izvērtēšanas, savukārt uzņēmums nav konkrētās lietas dalībnieks un neesot tieši ietekmēts.

Uzņēmuma pārstāvji paziņojumā pauda, ka visus no Baldera-Sildedža saņemtos aizdevumus Brunovskis esot ieguldījis ar Baldera-Sildedža ģimeni kopīgajos uzņēmumos kā nelielu daļu no kopējām piesaistītajām investīcijām. Balderim-Sildedzim un viņa ģimenes locekļiem ir piešķirtas uzņēmumu kapitāla daļas, kas daudzkārt esot vairojušas Baldera-Sildedža ģimenes locekļu mantu, taču strīdā neesot ņemts vērā, ka Balderis-Sildedzis joprojām neesot norēķinājies par kapitāla daļām.

"Ezerkauliņi Agro" nav tiesas procesa dalībnieks un dalībnieku strīds uzņēmuma darbību tiešā veidā neietekmē, tāpēc "uzņēmums stabili turpina ikdienas darbību", aģentūrai LETA paziņoja uzņēmumā.

Pēc uzņēmuma pārstāvju paustā, izmantojot dalību uzņēmumā, Baldera-Sildedža ģimene esot "bez pamatota iemesla bloķējusi" zvērināta revidenta auditētā 2023.gada pārskata un konsolidētā gada pārskata apstiprināšanu, kas patlaban liedzot uzņēmumam publiskot Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtos gada pārskatus. Ilgtermiņā dalībnieku strīds varot pagarināt uzņēmuma plānoto investīciju realizācijas termiņus.

Saskaņā ar "Ezerkauliņi Agro" rīcībā esošo informāciju, puses nav pārtraukušas mēģināt risināt domstarpības pārrunu ceļā.

Brunovska iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu liecina, ka viņš pērn no "Ezerkauliņi Agro" atalgojumā saņēmis 21 894 eiro, no SIA "Zaļā dārzniecība" - 9476 eiro, bet Salaspils novada pašvaldības domes deputāta amatā saņēma 6339 eiro.

Tāpat "Ezerkauliņi Agro" īpašnieks pagājušajā gadā no SIA "Zaļā dārzniecība" saņēma citus ienākumus 99 100 eiro apmērā, no SIA "Ķeizarsils" - 30 000 eiro apmērā, kā arī no īpašuma pārdošanas SIA "Moller Auto Latvia" Brunovskis saņēma - 11 701 eiro.

Deklarācijā arī norādīts, ka viņš 2023.gadā veica nenorādītu pirkumu 61 320 eiro vērtībā un pārdeva 2012.gada izlaiduma vieglo pasažieru transportlīdzekli "Audi Q3" par 11 362 eiro, kā arī izsniedza aizdevumus 70 000 eiro apmērā un 10 000 eiro apmērā. Tāpat viņam pērn atgriezti aizdevumi 30 000 eiro apmērā un 99 100 eiro apmērā.

Brunovskim pagājušā gada beigās bija parādsaistības 4,146 miljonu eiro apmērā, kā arī izsniegti aizdevumi 919 980 eiro apmērā, 726 700 eiro apmērā, 577 018 eiro apmērā, 461 265 eiro apmērā un 301 036 eiro apmērā.

"Ezerkauliņi Agro" īpašniekam pagājušā gada beigās piederēja 28 125 kapitāldaļu "Ezerkauliņi Agro" 1,125 miljonu eiro nominālvērtībā, 940 kapitāldaļas SIA "Lēdmanes lauki" 282 000 eiro nominālvērtībā, 3272 kapitāldaļas SIA "Ezerkauliņi" 130 880 eiro nominālvērtībā, kā arī 1429 kapitāldaļas SIA "Mežodiņi" 1429 eiro nominalvērtībā.

Brunovskim pagājušā gada beigās īpašumā bija zeme un ēkas Salaspils pagastā.

Deklarācijā arī minēts, ka viņam valdījumā pagājušā gada beigās bija 2021.gada izlaiduma vieglais pasažieru transportlīdzeklis "Audi SQ5" un 2021.gada izlaiduma vieglais pasažieru transportlīdzeklis "Audi e-tron GT", kā arī valdījumā bija 1991.gada izlaiduma kravas transporta furgons "Fiat Ducato Maxi".

Savukārt bezskaidras naudas uzkrājumi, ja to summa pārsniedz 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas, deklarācijā nav uzrādīti.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Ezerkauliņi Agro" kapitāldaļas vienādās daļās pieder Brunovsku un Balderu-Sildedžu ģimenēm - Brunovskim un Kristīnei Brunovskai pieder pa 25% uzņēmuma kapitāldaļu, Diānai Balderei-Sildedzei - 20%, bet Helmutam un Anitai Balderiem-Sildedžiem - pa 15%. Brunovskis uzņēmumā ir valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmums 2022.gadā strādāja ar 720 877 eiro apgrozījumu un 762 312 eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu nav pieejami.

Tāpat "Firmas.lv" informācija liecina, ka Balderis-Sildedzis ir lielākais īpašnieks SIA "HB19" (80,20%) un viņam arī pieder 24,93% kapitāldaļu SIA "Ķeizarsils". Savulaik viņš bijis dārzeņu audzētāja "Sabiedrība Mārupe" lielākais īpašnieks, kur arī darbojies kopā ar Brunovsku ģimeni. Savulaik viņš bijis arī farmācijas uzņēmuma "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu