Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

No 2025. gada paplašināsies personu loks, kas varēs saņemt valsts kompensāciju cietušajiem

Vardarbība. Ilustratīvs attēls.
Vardarbība. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Valdība šodien atbalstīja budžeta pakotnē iekļautos, Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem", kas paredz no 2025.gada paplašināt to personu loku, kam ir tiesības saņemt valsts kompensāciju situācijās, ja pret personu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

 Plānots, ka turpmāk tiks atzīta un vērtēta arī neuzmanības dēļ izdarīto noziedzīgo nodarījumu kaitējuma nozīme un ietekme uz cietušajiem.

Tieslietu ministrija skaidro, ka šobrīd valsts kompensāciju cietušajiem var saņemt tikai, ja nodarījums ir veikts tīši. Tas neesot pareizi, jo sekas, kas radušās cietušajam aiz neuzmanības izdarīta noziedzīga nodarījuma dēļ, piemēram, vidēji smagi miesas bojājumi, smagi miesas bojājumi vai personas nāve, ir tādas pašas kā tīši izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Šī iemesla dēļ ministrija rosinājusi likuma izmaiņas, lai nodrošinātu vienādas iespējas saņemt valsts nodrošināto kompensāciju gan tīši izdarīto, tā arī neuzmanības dēļ izraisīto noziedzīgo nodarījumu gadījumos. Izmaiņas veicinās lielāku sociālo taisnīgumu un nodrošinās valsts atbalstu visiem cietušajiem, mazinot nevienlīdzību, klāsta ministrija.

Finansējumu, lai nodrošinātu valsts kompensāciju izmaksu arī par noziedzīgiem nodarījumiem aiz neuzmanības, ministrija radusi tieslietu resora budžeta iekšējās pārdales rezultātā, attiecīgi šim mērķim netiks prasīti papildu līdzekļi 2025.gada budžetā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu