Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece

Seši jautājumi, lai noskaidrotu, vai esi narciss

Foto: Viorel Sima/Shutterstock

"TikTok" lietotājs @thenamelessnarcissist, kuram diagnosticēts narcisms, dalās ar sešiem jautājumiem, uz kuriem atbildot, būs viegli noskaidrot, vai cilvēks varētu būt narciss.

Narcisms ir paša apmierinājums no iedomības vai egoisma, apbrīna par savām paša īpašībām un atribūtiem, kā arī sevis pielūgšana. Narcisms var izpausties dažādos veidos un līmeņos, un psiholoģijā tas tiek klasificēts kā personības traucējums.

Dažas no narcisma pazīmēm ir pārmērīga pašcieņa, empātijas trūkums, savu panākumu un talantu slavināšana, nemitīga vēlme atrasties uzmanības centrā un grūtības pieņemt citu cilvēku viedokļus un domas, vēsta Vikipēdija.

"Kā diagnosticēts narciss esmu izveidojis sarakstu ar jautājumiem, kurus varat uzdot cilvēkam, par kuru jums ir aizdomas, ka viņam varētu būt narcistiski personības traucējumi. Šie jautājumi palīdzēs noskaidrot, vai viņam varētu nepieciešama ārstēšana, neaizvainojot šo cilvēku," skaidro tiktokeris.  

@thenamelessnarcissist We’re already prone to being misunderstood so this may help #narcissist #npd #narcissisticparent #narcissisticabuse #narcissism #narktok #mentalhealth #mentalhealthmatters ♬ original sound - The Nameless Narcissist

Vai tu redzi pasauli citādāk nekā citi?

Atšķirīgs viedoklis un pasaules redzējums, kas būtiski nesaskan ar citu cilvēku uzskatiem, var būt viena no pirmajām narcisma pazīmēm.

Vai tu nespēj būt empātisks?

Cilvēki, kuriem ir narcistiski personības traucējumi, nereti neizprot emocijas un mēģina tās vienkārši atdarināt. Piemēram, bērēs apkārtējie cilvēki raud, bet tu nejūti gandrīz nekādas emocijas, tāpēc esi spiests izlikties vai atdarināt šīs emocijas.

Vai tev šķiet, ka neviens cits nevar sasniegt mērķus tik labi kā tu?

Narcisiem raksturīga nepārvarama vēlme būt labākajam un sasniegt augstākos rezultātus, neskatoties uz apstākļiem un iespējām.

Vai tev ir grūti pieņemt kritiku?

Saņemt kritiku ir narcisa lielākās bailes, un kritika cilvēkam ar narcistiskiem traucējumiem vienmēr šķitīs nevietā un neobjektīva.

Vai tev ir svarīgi, lai cilvēki tevi uztvertu tieši tā, kā tu to vēlies?

Cilvēks ar narcistiskiem traucējumiem var būt īpaši jūtīgs pret to, kā citi cilvēki viņu redz, ja tas nesaskan ar paša redzējumu.

Vai justies neaizsargātam tev liekas apkaunojoši? 

Narcisam ir grūti pieņemt situācijas, kurās viņš nejūtas droši un kuras viņš nespēj kontrolēt. Dažos gadījumos pat tiek lietotas apreibinošas vielas, lai tiktu pāri šādai situācijai.

Tiktokeris savā video arī atgādina, ka narcisam raksturīgas atbildes uz šiem jautājumiem, protams, vēl nav nekāda diagnoze, bet - tās noteikti varētu būt viela pārdomām. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu