Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece

ASV nosūtījusi rekordlielu atbalstu Izraēlai pēdējā gada laikā. Viss nav publiski dokumentēts (1)

Džo Baidens un Benjamins Netanjahu.
Džo Baidens un Benjamins Netanjahu. Foto: Reuters/ScanPix

ASV valdība iztērējusi rekordlielu summu vairāk nekā 17,9 miljardu dolāru apmērā militārajai palīdzībai Izraēlai kopš pagājušā gada 7. oktobra. Tas ir tikai saasinājis konfliktu Tuvajos Austrumos, liecina Brauna universitātes kara izmaksu projekta ziņojums, vēsta "AP News".

Kopš 2023. gada 7. oktobra uzbrukumiem ASV militārajās operācijās šajā reģionā ir iztērēti vēl papildu 4,86 ​​miljardi ASV dolāru, atklājuši pētnieki.

Tas ietver arī izmaksas par flotes centieniem apspiest Jemenas hutiešu nemiernieku triecienus komerciālajiem kuģiem, kas tiek veikti, solidarizējoties ar "Hamās".

Ziņojums, kas tika pabeigts septembra beigās, pirms Izraēla atvēra otru kara fronti pret Irānas atbalstītajiem "Hizbollah" kaujiniekiem Libānā, ir viens no pirmajiem aprēķiniem par ​​Baidena administrācija izmaksām Izraēlas atbalstīšanai tās konfliktos Gazā un Libānā. 

Finansiālais atbalsts strauji pieaudzis kopš "Hamās" kaujinieki pirms gada Izraēlā nogalināja vairāk nekā 1200 cilvēkus un vēl vismaz 250 sagrāba par ķīlniekiem. Izraēlas atbildes ofensīvā Gazā ir nogalināti gandrīz 42 000 cilvēku, liecina Gazas Veselības ministrijas sniegtā informācija.

Libānā nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēki, tostarp civiliedzīvotāji un "Hizbollah" kaujinieki, kopš Izraēla septembra beigās ievērojami paplašināja savus uzbrukumus kaimiņvalstī.

Pētījumā teikts, ka Izraēla, kas ir ASV "protežē" kopš tās dibināšanas 1948. gadā, ir vēsturē lielākās ASV militārās palīdzības saņēmēja – kopš 1959. gada tā ir saņēmusi 251,2 miljardus dolāru.

Neskatoties uz to, kopš 2023. gada 7. oktobra saņemtie 17,9 miljardi dolāru neapšaubāmi ir lielākā militārā palīdzība, kas viena gada laikā nosūtīta Izraēlai.

ASV apņēmās Izraēlai un Ēģiptei sniegt miljardiem lielu militāro palīdzību katru gadu, kad abas valstis parakstīja savu 1979. gada miera līgumu, kas noslēgts ar ASV starpniecību.

Obamas administrācijas laikā noslēgta vienošanās nosaka, ka ASV ik gadu līdz 2028. gadam Izraēlai tiek sniegta palīdzība 3,8 miljardu ASV dolāru apmērā.

Liela daļa ASV piegādāto ieroču šogad bijusi munīcija. Aptuveni 4 miljardi dolāru tērēti, lai papildinātu Izraēlas "dzelzs kupolu" un citas aizsardzības sistēmas.

Atšķirībā no ASV publiski dokumentētās militārās palīdzības Ukrainai, pētījuma autoriem nebija iespējams iegūt pilnīgu informāciju par to, ko ASV ir nosūtījusi Izraēlai kopš pagājušā gada 7. oktobra, tāpēc 17,9 miljardi ASV dolāru gadā ir nepilna summa, sacīja pētnieki.

Viņi atzīmēja Baidena administrācijas "centienus slēpt visu palīdzības apjomu un nosūtīto sistēmu veidus ar birokrātiskus manevrus".

Finansējums galvenajam ASV sabiedrotajam karā, kas prasījis lielus civiliedzīvotāju upurus, ir sašķēlis ASV sabiedrību prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Atbalsts Izraēlai sen spēlējis svarīgu lomu ASV politikā, un Baidens piektdien sacīja , ka "neviena administrācija nav palīdzējusi Izraēlai vairāk nekā es."

Šis apgalvojums izskanēja kā atbilde uz žurnālistu uzdoto jautājumu, vai Netanjahu neizmanto kara stāvokli un apzināti neizvairās no pamiera noslēgšanas, lai varētu ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas.

Baidena administrācija ir nostiprinājusi savu militāro spēku reģionā pēdējā gada laikā.

Šīs papildu operācijas izmaksājušas vismaz 4,86 ​​miljardus ASV dolāru, teikts ziņojumā, neskaitot palielināto ASV militāro palīdzību Ēģiptei un citiem partneriem reģionā.

Pirms kara sākuma reģionā atradās 34 000 ASV militārpersonas, kuru skaits līdz pētījuma beigām bija pieaudzis līdz 43 000. ASV militārie mērķi galvenokārt ietver pretošanos hutiešu triecieniem, kas ir raidīti pret tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā.

"ASV ir izvietojušas vairākus gaisa kuģu pārvadātājus, iznīcinātājus, kreiserus un multimiljonu dolāru vērtas raķetes, lai cīnītos pret lētiem Irānā ražotiem hutiešu bezpilota lidaparātiem, kas maksā 2000 ASV dolārus," sacīja autori.

Vēl 4. oktobrī ASV bruņotie spēki Jemenā uzbruka vairāk nekā desmitiem hutiešu objektiem, ar mērķi trāpīt ieroču sistēmām, bāzēm un citam aprīkojumam, paziņoja amatpersonas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu