Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VIDEO Vēlas paplašināt Dobeles pilsētas robežas

Dobele. Ilustratīvs attēls.
Dobele. Ilustratīvs attēls. Foto: ULD altmedia/Shutterstock

Uzsākot jauna teritorijas plānā izstrādi, Dobeles novada pašvaldība iecerējusi paplašināt pilsētas teritoriju, pievienojot tai pie pilsētas esošos četrus ciemus. Pašvaldības ieskatā tādējādi tiktu rasts vairāk vietas ēku būvniecībai, jo privātmājas teritorijām laukos paredzēta būtiski lielāka platība nekā pilsētā, ziņo "ReTV Ziņas".

ReTV uzrunātie iedzīvotāji gan labprātāk paliktu laukos, jo pilsētā lielāks būs nekustamā īpašuma nodoklis.

"Šobrīd es atrodos Dobeles pilsētā uz Tērvetes ielas. Visi īpašumi šajā ielas pusē atrodas pilsētā. Pārejot pāri ielai, es jau atrodos Auru pagastā, un īpašumi šajā pusē ielai ir lauku teritorijā. Veidojot jauno teritoriālo plānojumu, Dobeles dome vēlas šo situāciju mainīt," stāsta ReTV žurnāliste Sandra Leitāne.

Likums nosaka, ka pašvaldības teritorijas plānojumā nosaka funkcionālo zonējumu, publisko infrastruktūru un reglamentē teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus. Uzsākot darbu pie teritorijas plānojuma 1. redakcijas izstrādes, Dobeles novadā iecerēts esošo pilsētas teritoriju paplašināt, tai pievienojot četrus ciemus, kas pašreiz atrodas Auru un Krimūnu pagastos. Tādejādi pašvaldība redzot iespēju, rast vietu jaunu ēku būvniecībai, kas piesaistītu pilsētai jaunus speciālistus.

Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Laila Šereiko: "Lauku teritorijā nav iespējams sadalīt savrupmājas apbūvei zemi ar 1200 kvadrātmetriem. Tur paliek šie divi hektāri. Jaunajam speciālistam ir iespēja izvērtēt un iegādāties īpašumu pilsētā. Līdz ar to tā būs pilsētas teritorija. Tā būs apbūve ar 1200 kvadrātmetriem, šī jaunā ģimene var attīstīt savu nekustamo īpašumu.”

Pievienošana pilsētai attiekšoties uz aptuveni 400 īpašumiem. Liepziedu ciemu Auru pagastā atšķirt no pilsētas teritorijas var vien pēc tā, ka ielu nosaukumu nomaina māju vārdi. ReTV satiktā īpašuma saimniece Marita par šādu ieceri nemaz nepriecājoties.

"Tā grib dome, bet mēs iedzīvotāju lielākā daļa negribam. Atkal visam būs cenas augšā. Kadastra vērtībai un zemes nodoklim. Visam. Mēs ar kaimiņiem parunājām, 16. oktobrī ir tikšanās, mēs tur iesim."

Vaicājot, par cik nodoklis varētu palielināties, Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Laila Šereiko atbild: "Pagaidām aptuveni divas līdz trīs reizes."

Kāds uzņēmējs, kurš savu darbību vēl īsti neesot sācis, kameras priekšā runāt nevēlējās, bet skaidroja, ka pašreiz iespējamā pievienošana pilsētai viņu neietekmēšot, jo nekustamā īpašuma nodoklis uzņēmumiem esot 1,5 % no kadastra vērtības. Neatkarīgi no tā, vai uzņēmums atrodas pilsētas vai lauku teritorijā, bet LAD programmas gan vairs nebūšot pieejamas.

Video: "ReTV Ziņu" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu