Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Ar ģimenes ārstiem, kuru praksēs zema vakcinācijas aptvere, plāno veikt pārrunas

Vakcīna. Ilustratīvs foto
Vakcīna. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Imunizācijas valsts padome vienojusies apzināt ģimenes ārstu prakses, kurās ir zema vakcinācijas aptvere un veikt individuālas pārrunas ar tām, noskaidroja aģentūra LETA.

Tādējādi plānots veicināt vakcinācijas aptveres palielināšanos, liecina publiskotais padomes septembra sēdes protokols.

Vienlaikus speciālisti plāno domāt, kā veiksmīgāk ārstu ikdienas praksē piemērot Pacientu tiesību likuma 14.pantu par bāriņtiesas piekritību. Proti, ģimenes ārstiem ir paredzēta iespēja iesaistīt bāriņtiesu, ja bērna likumiskais pārstāvis nepiekrīt vakcinācijai vai ārstniecības sākšanai, tomēr šī iespēja tiek izmantota reti.

Savukārt sadarbībā ar juridiskās jomas speciālistiem un speciālistiem bērnu tiesību aizsardzības

jomā tiks vērtēta vecāku atbildība, ja vecāku rīcības dēļ smagi saslimst vai nomirst nevakcinēts bērns. Nepieciešamības gadījumā tiek solīts veikt izmaiņas veselības jomas normatīvajos aktos.

Tai pat laikā par šiem jautājumiem plānots izglītot sabiedrību, nepieciešamības gadījumā tam piesaistot struktūrfondu līdzekļus. Paredzēts arī aktualizēt jautājumu par zemajiem vakcinācijas rādītājiem Ukrainas iedzīvotājiem, kas raduši patvērumu Latvijā, un turpināt izglītojošo darbu par vakcinācijas nepieciešamību šajā mērķa grupā.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju septembrī Latvijā mira četrus gadus vecs zēns, kas nebija vakcinēts pret šo slimību. Vēl divi šīs ģimenes bērni, kuri arī nebija vakcinēti, turpina ārstēties slimnīcā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu