Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Nedēļas nogalē varētu būt iespējams novērot ziemeļblāzmu

Ziemeļblāzma Jūrmalā
Ziemeļblāzma Jūrmalā Foto: "Apollo.lv" lasītāja Līva

Uz Saules virsmas novērots lielākais saules uzliesmojums kopš 2017. gada. Pastāv iespēja, ka šajā nedēļas nogalē ziemeļu platuma grādos šī uzliesmojuma dēļ varētu redzēt ziemeļblāzmu. Tiek prognozēts, ka Zemi sasniegs divas ģeomagnētiskas vētras, vēsta BBC.

Nacionālā okeāna un atmosfēras pētījumu pārvalde (NOAA) Saules uzliesmojumus iedala piecās kategorijās - A, B, C, M un X -, balstoties uz izdalītās radiācijas daudzumu. Kad uzliesmojums ir sasniedzis Zemi, tas var traucēt radio sakarus un satelītu darbību.

Pastāv arī iespēja, ka šajā nedēļas nogalē ziemeļu platuma grādos varētu redzēt ziemeļblāzmu, jo prognozēts, ka Zemi sasniegs divas magnētiskas vētras.

Saules uzliesmojumi paši par sevi neizraisa ziemeļblāzmu. Tās izraisa parādība, ko sauc par koronālās masas izsviešanu (CME), kas izplūst no aktīvas saules vietas.

"Pastāv iespēja, ka koronālās masas izmešana uz Zemi nonāks piektdienas vēlā vakarā vai sestdienas sākumā," sacīja "Met Office Space" laikapstākļu eksperte Krista Hamonda.

Otrs CME, visticamāk, sasniegs Zemi sestdien un svētdien. Tas saistīts ar saules uzliesmojumu, kas novērtēts ar atzīmi X9.

Izstarotais X9 saules uzliesmojums ir augstākā NASA klasifikācija saules uzliesmojumiem. Mazākā ir B, kam seko C, M un X skalā no 1 līdz 9, tāpēc X9 ir visspēcīgākais uzliesmojums NASA reitingā.

Saule tuvojas brīdim, ko sauc par "saules maksimumu", jeb periodam, kurā tā ir visaktīvākā 11 gadu ciklā.

Saulei turpinoties šajā aktīvajā fāzē, Zemi, visticamāk, sasniegs spēcīgas ģeomagnētiskas vētras, kas nozīmē, ka tuvāko mēnešu laikā pastāv lielāka iespēja ieraudzīt ziemeļblāzmas.

Pašreizējās prognozes liecina, ka Saules savu maksimumu varētu sasniegt 2024. gada beigās vai 2025. gada sākumā.

Saules aktivitātei zinātnieki līdzi seko jau kopš 1775. gada. Ir zināms, ka Saules aktivitātes cikls ir aptuveni 11 gadi. Pašlaik Saules aktivitāte palielinās. Nākamo gadu laikā Zemē, visticamāk, ietrieksies vēl vairāki Saules vēji, Saules aktivitātei savu zenītu sasniedzot 2025. gadā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu