Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Eiropā katra vienpadsmitā nāve saistīta ar alkoholu. Pārdomā savas attiecības

Foto: Shutterstock

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šajā rudenī kampaņā "Pārdefinē alkoholu", kurā iesaistīta arī Latvija, aicina apzināties alkohola saikni ar vēzi un citām slimībām, aģentūru LETA informēja PVO pārstāvniecība Latvijā.

Kampaņas "Pārdefinē alkoholu" mērķis ir samazināt informācijas trūkumu par alkoholu kā slimību izraisītāju, daloties ar jaunākajiem pētījumiem un veicinot atklātu diskusiju par veselības kaitējumu, kas bieži publiskajās diskusijās netiek ņemts vērā.

PVO vērš uzmanību, ka Eiropā katra 11. nāve ir tieši saistīta ar alkohola lietošanu.

"Pārdefinē alkoholu" aicina Eiropas iedzīvotājus pārdomāt savas attiecības ar alkoholu, mudinot pārskatīt tā lomu ikdienas dzīvē, svinībās un tradīcijās. Kampaņā piedalīsies pārmaiņu veicinātāji no Eiropas valstīm, kuri savas attiecības ar alkoholu jau ir mainījuši.

Alkohols ir riska faktors vairāk nekā 200 slimībām, no kurām vismaz septiņas ir onkoloģiskas, tostarp krūts un resnās zarnas vēzis. Reģistrētais absolūtā alkohola patēriņš Latvijā ir viens no augstākajiem PVO Eiropas reģiona valstu vidū - 2022.gadā tas bijis 11,9 litri uz vienu 15 gadus vecu un vecāku iedzīvotāju, neieskaitot tūristu absolūtā alkohola patēriņu, norāda PVO pārstāvniecības Latvijā pārstāvji.

2022.gadā veiktā Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījuma dati liecina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā alkoholu lietojuši gandrīz 80% Latvijas iedzīvotāju un vairāk nekā 36% iedzīvotāju alkoholu lietojuši riskantā veidā jeb vismaz sešdesmit gramus absolūtā alkohola vienā iedzeršanas epizodē.

Papildus fiziskajai ietekmei alkohols veicina arī plašākas sabiedrības problēmas. Kā liecina dati, alkohola lietošana ir viens no galvenajiem vardarbības, tostarp seksuālās un ar dzimumu saistītas vardarbības, ceļu satiksmes negadījumos zaudēto dzīvību, kā arī gūto traumu un citu kaitējuma veidu faktoriem, kas ietekmē ne tikai pašus alkohola lietotāju, bet arī viņu ģimenes un kopienas. Aplēses liecina, ka Latvijas valsts budžetam un ekonomikai ar alkohola lietošanu saistītās tiešās un netiešās izmaksas ir no 439,9 līdz 602,2 miljonu eiro apmērā jeb 1,3-1,8% no iekšzemes kopprodukta, norāda PVO pārstāvniecība Latvijā.

PVO uzsver, ka Eiropas valstīm alkohola rīcībpolitika ir jāregulē stingrāk. Šobrīd lēmumu pieņēmēju rīcībā ir pietiekama pierādījumu bāze un zināšanas par to, kā tas ir jādara, taču, lai šie lēmumi tiktu pieņemti, valstīm par savu prioritāti šajā jautājumā ir jānosaka sabiedrības veselība.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu