Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Baltkrievijā 12 cilvēki notiesāti par krievu kara lidmašīnas iznīcināšanu (1)

Foto: CucuMberStudio/Shutterstock

​Baltkrievijas tiesa piektdien, 4. oktobrī, piespriedusi dažāda ilguma cietumsodus 12 cilvēkiem, kas tika apsūdzēti uzbrukumā Krievijas kara lidmašīnai 2023.gadā.

2023.gada februārī grupa Aleksandra Lukašenko diktatoriskā režīma pretinieku paziņoja, ka iznīcinājuši Krievijas izlūklidmašīnu A-50, kas atradās lidlaukā Minskas pievārtē.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās Baltkrievijas drošības dienesta bijušo darbinieku grupa, kas bija pārgājusi opozīcijas pusē, sākoties masu protestiem pēc 2020.gada vēlēšanu rezultātu viltošanas.

Krievija šīs ziņas nekomentēja, kamēr Minska tās sākotnēji noliedza, tomēr vēlāk atzina, ka Ukrainas drošības dienesti pastrādājuši "teroraktu".

Minskas pilsētas tiesa 12 personām, kas bija apsūdzētas par teroraktu Mačulišču lidlaukā, piespriedusi cietumsodus no diviem gadiem un trīs mēnešiem līdz 25 gadiem, paziņojusi Baltkrievijas prokuratūra.

Šobrīd Baltkrievijā atrodas tikai pieci no notiesātajiem - Deniss Sokolovs, Jevgāņijs Točickis, Maksims Lopatins, Sergejs Loparevs un Oļegs Sičevs.

Sabotāžas Organizators Nikolajs Švets, kuram piespriests 25 gadu cietumsods, vēl vasarā tika izdots Ukrainai, veicot ieslodzīto apmaiņu.

Ārpus Baltkrievijas atrodas arī Aleksandrs Azarovs, Vitālijs Jakutika un Mihails Demins.

Kopš Lukašenko režīms 2022.gadā atļāva Krievijai izmantot Baltkrievijas teritoriju kā placdarmu atkārtotajam iebrukumam Ukrainā, opozīcijas aktīvisti veikuši virkni sabotāžas aktu, īpaši uz dzelzceļa, lai traucētu Krievijas karaspēka kustību.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu