Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Biškopji ceļ trauksmi – vietējais medus pazūd no veikalu plauktiem (1)

Medus. Ilustratīvs attēls.
Medus. Ilustratīvs attēls. Foto: Sunflower Light Pro/Shutterstock

​Pēdējos gados strauji krities pieprasījums pēc vietējā medus. Lai arī šovasar ienākusies ļoti laba raža, lielākajai daļai biškopju to nav kur realizēt. Arī medus vairumcena šobrīd esot neadekvāti zema, sākot no pusotra eiro par kilogramu, tāpēc bitenieku lielākās izredzes uzrunāt klientus ir tiešajā tirdzniecībā, vēsta TV kanāla 360 raidījums "360 ZIŅneši".

Nopelnīt ar katru gadu kļūst arvien grūtāk, stāsta Ziņnešu uzrunātie biškopji. Lai arī tiek meklēti veidi kā ražošanas procesā ietaupīt, pat samazinot bišu saimes, tik un tā daudzi esot spiesti medu pārdot tuvu pašizmaksai.

Lielākos pārmetumus bitenieki raida tieši veikalu tīklu virzienā, jo plaukti esot pārpludināti ar importa preci.

"Igaunijā es faktiski redzēju tikai vietējo ražotāju medu par biškopjiem godīgu cenu. Ieiesim jebkurā Latvijas veikalā, var gadīties, ka vispār Latvijas medus nebūs," stāsta Andrejs Briedis, biškopis, ZS "Priežukalns" saimnieks.

Savukārt tirgotājiem ir savs viedoklis. "Mēs tūlīt uzsākam sadarbību ar vienu medus ražotāju, kurš ir spējis piedāvāt konkurētspējīgu piedāvājumu. Līdz šim, jā, mums vietējie ir bijuši ārkārtīgi maz, jo nav bijis konkurētspējīgs cenu piedāvājums. Cik varam, mēs atbalstām vietējos ražotājus, bet pircējs balso ar savu maku," komentē Sabīne Lakuča, SIA "Iepirkumu grupa" iepirkumu direktore, valdes locekle (veikalu tīkls "top!").

Biškopji atzīst, ka nevar konkurēt ne ar Ķīnu, ne Ukrainu, pat ne ar Meksiku. Tur ir citas cenas un citi apjomi, kas ienāk ar kuģiem. Citas ražošanas izmaksas, tas ir galvenais un tur ir arī citi kvalitātes standarti.

Turklāt teju puse Eiropā ievestā medus esot vien cukurots sīrups ar dažādiem piejaukumiem.

"Medus viltotāji strādā ar daudz modernākām metodēm un tie, kuri cenšas viņus pieķert, paliek iepakaļ. Ja jūs pērkat medu lielveikalā, kur ir rakstīts ES vai ārpus ES izcelsmes medus maisījums, tad es nedotu ne pieci, ka tur medus pat klāt nav stāvējis," rezumē biškopis Andrejs Briedis.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu