Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

FOTO un VIDEO Padomi ērtas guļamistabas iekārtošanai, neiztērējot kaudzi naudas

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Monta un Dāvis ir jauns pāris, kas aizraujas ar veselīgu dzīvesveidu un meklē jaunus paņēmienus, kā labāk atgūties pēc sportošanas un ilgas darba dienas. Viņi nesen ievācās savā jaunajā mājā un šobrīd iekārto guļamistabu. Kas jāņem vērā, iekārtojot guļamistabu?

Sāpes sprandā un bezmiegs? Pie vainas var būt tavs spilvens

Izvēlēties pareizo spilvenu ne vienmēr ir viegli, jo jāņem vērā daudz elementu, tostarp spilvena materiāls, forma, izmērs un citi.

Sertificēta fizioterapeite, sporta zinātnes doktore un anatomijas docente Ieva Zvīgule uzsver: lai pareizi izvēlētos spilvenu, ir jādomā par divām galvenajām lietām – gulēšanas pozu un spilvena cietību. Video viņa sniedz vērtīgus padomus miega kvalitātes uzlabošanai, savukārt Monta un Dāvis atklāj, kā viņiem veicās, izvēloties savām vajadzībām piemērotākos spilvenus, un dalās pirmajos iespaidos pēc to izmēģināšanas.

Lūk, Montas un Dāvja izvēlēto spilvenu TOP3:

KLUBBSPORRE ergonomiskais spilvens sniedz divu veidu komfortu — mīkstas putas vienā pusē un dzesējošs gels otrā pusē, nodrošinot vēsu un nomierinošu miega vidi.

"Man ļoti patīk, ka tas noņem spriedzi no kakla un galvas," saka Monta.

Putas ar formas atmiņu ļauj galvai, kaklam un pleciem atpūsties, mazinot spiedienu un spriedzi. Tas uztur vienmērīgu temperatūru, un tā kodolā ir mazi caurumiņi, lai gaiss varētu cirkulēt un izvadīt mitrumu.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Mīkstais auduma pārvalks ir elpojošs un izvada mitrumu. To ir viegli uzturēt tīru un svaigu, jo noņemamo pārvalku var mazgāt veļasmašīnā.

Viegli kopjams ir arī SKOGSFRÄKEN spilvens, kas iegādāts Montas un Dāvja viesiem. Tas ir augsts, viegli kopjams un izgatavots no kombinēta kokvilnas un liocela auduma, ar dobšķiedru pildījumu no otrreizējās pārstrādes avotiem. Šis spilvens nodrošina sausu un ērtu gulēšanas vidi, jo liocela/kokvilnas audums labi elpo, veicinot gaisa cirkulāciju un mitruma iztvaikošanu.Arī šo spilvenu var mazgāt veļasmašīnā 60 °C temperatūrā, kas iznīcina putekļu ērcītes.

Savukārt Dāvis dod priekšroku BERGVEN – augstam spilvenam ar mīkstu austas kokvilnas apvalku, kas pildīts ar pīļu dūnām un spalvām.

"Man patīk gulēt uz sāniem!" galveno iemeslu šā spilvena izvēlei nosauc Dāvis. 

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Elastīgo dūnu un spalvu slāni ieskauj mīksts dūnu un spalvu pildījums. Tas sniedz labu atbalstu un mazina spiedienu uz kaklu un pleciem, palīdzot atslābināties. Dubultā vīle nodrošina vairāk vietas pildījumam, lai tas varētu pārvietoties. Pateicoties tam, spilvens ir pilnīgs un sniedz lielisku atbalstu.

Miega vide būs sausa un ērta, jo kokvilnas audums ir labi elpojošs, palīdzot gaisam cirkulēt un mitrumam iztvaikot. Spilvenu var mazgāt veļasmašīnā 60 °C temperatūrā, kas iznīcina putekļu ērcītes. Spilvena augstums ir lieliski piemērots tiem, kuri guļ uz sāniem vai uz muguras.

Neizgulējies? Tava lielākā kļūda var būt nepareizi izvēlēts matracis

Lai neapmaldītos plašajā sortimentā, ko piedāvā veikals IKEA, Monta un Dāvis konsultējas pie Zitas Osmanes, IKEA pārdošanas nodaļas vadītājas. 

Lai atrastu piemērotāko matraci, jāpievērš uzmanība tā izmēram, gulēšanas pozai un gulēšanas īpatnībām.

Tiem, kuri guļ uz muguras, ieteicams izvēlēties matraci bez komforta zonām; tiem, kuri guļ uz sāniem, – ar komforta zonām, lai pleci un gurni varētu viegli iegrimt matracī, savukārt tiem, kuri guļ uz vēdera, būs piemērotāks cietāks matracis.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Ņemot vērā, ka Monta un Dāvis gultā guļ divatā, Osmane iesaka izvēlēties kabatas atsperu matraci: tādu, kas nodrošina kustību izolāciju.

"Mums būtiski bija tas, lai, vienam pagrozoties, otrs nakts vidū nepamostas. Šis matracis to ļoti labi izpilda!" saka Dāvis.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Arī Monta piebalso un norāda to kā vienu no lielākajiem plusiem.

"Mūsu galvenie kritēriji bija, lai matracis ir stingrs, elpojošs un pielāgojas mūsu ķermeņa formai," teic Monta.

Tā kā abi ikdienā strādā pie datora un daudz nodarbojas ar sportu, viņi matraci uzskata par investīciju ilgtermiņa labsajūtai. 

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

"Mēs jūtamies žirgti, priecīgi un gatavi mesties jaunos darbos!" par jaunieguvuma ietekmi teic Monta. Savukārt, atgriežoties mājās pēc garas darbadienas, viņa nevar vien sagaidīt, kad atkal iegulsies savā jaunajā matracī. 

Papildus jaunajam matracim Monta un Dāvis izvēlējās arī matrača pārvalku, lai tas kalpotu ilgāk. Tāpat viņi domā par viesiem - lai naktsmiers uz viesu dīvāna būtu daudz ērtāks, viņi IKEA atrada lielisku risinājumu – virsmatraci. To uzklājot viesistabas dīvānam, var iegūt ļoti ērtu guļamvietu.

Kā izvēlēties īsto segu? Noderīgi ieteikumi, kas ļaus izvairīties no kļūdām

Vasaras sezonai Monta un Dāvis izvēlējās katrs savu segu. Atsevišķas segas izvēle var atrisināt daudziem pāriem aktuālo problēmu, ka viens no gulētājiem naktī var palikt bez segas. Monta neslēpj – parasti viņa ir "segas zagle". 

Karstajos mēnešos Monta deva priekšroku plānākai segai STJÄRNSTARR, kas nodrošina īpaši ērtu gulēšanu, jo liocela šķiedras ir elpojošas un uzsūc ķermeņa mitrumu.

Foto: Pauls Zvirbulis / TVNET GRUPA

Savukārt Dāvim jau no bērnības patīk smaguma segas.

"Tās radītais spiediens atslābina ķermeni," saka Dāvis.

Viņam piemērotāka ir ODONVIDE smaguma sega (6 kg).

Foto: Pauls Zvirbulis / TVNET GRUPA

Savukārt ziemas sezonai Monta un Dāvis izvēlējās vidēji biezu divvietīgu segu MJUKDÅN ar zīda pildījumu.

"Šī sega liek justies maigi, viegli, kā mākonī! Tā apņem ķermeni un uzreiz rada šo silto sajūtu," teic Monta.

Abi izmēģināja šo vissezonu segu jau tagad un secina: "Pēc lielākas slodzes jūtam, ka sega patīkami atvēsina, jo ķermenis ir saulē sakarsis un izdala siltumu. Ar šo segu spējam pavisam drīz iemigt bez ilgas knosīšanās, kas ierasti ir pēc sportiskiem piedzīvojumiem."

Vairāk par Montas un Dāvja pieredzi, kā arī praktiskiem padomiem uzzini video!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu