Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Kas īsti ir "drag queen"?

Rojs Rodžers festivālā "Positivus"
Rojs Rodžers festivālā "Positivus" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Raidījumā "Zilonis studijā" pirmā sieviete Latvijā Rojs Rodžers, performanču mākslinieks Mailo Mēness, kluba "Skapis" direktore Ieva Mits un klīniskais un veselības psihologs Artūrs Zaremba diskutēja par savdabīgo skatuves mākslu.

Svarīgi atzīmēt, ka drag kultūrai nav tiešas saistības ar ikdienišķo cilvēku dzīvi. Šī mākslas forma jau izsenis ir parādījusies teātros un dažāda veida performancēs, kur sievietes pārģērbjas par vīriešiem, un vīrieši — par sievietēm. Mūsdienās šī kultūras iezīme kļūst aizvien populārāka; piemēram, šī gada Olimpiskajās spēlēs plaši tika apspriesta drag performance.

"Pirms vairākiem gadiem es braucu ar 15. trolejbusu augstpapēžu kurpēs, un man bija reāli bail!" stāsta Rojs. Tomēr influenceris atzīst, ka Latvijas sabiedrība lēnām šo kultūras izpausmi sāk pieņemt, kam arī piekrīt Mailo Mēness.

Kluba "Skapis" direktore Ieva Mits atklāj, ka viņas klubā bieži uzstājas "drag" kultūras pārstāvji. Šī ir vienīgā vieta, kur šie cilvēki var justies kā mājās. Ieva arī neslēpj, ka klubs ir ļoti labi apmeklēts un interese ir milzīga arī ārpus LGBTQ+ kopienas.

Psihologs Artūrs Zaremba nav pārsteigts par sabiedrības reakciju uz šo mākslas veidu, jo tas vienkārši nesaskan ar sabiedrības pieņemtajām vērtībām. Tomēr rodas jautājums: "Kāpēc lielās tiešraidēs ASV tiek translēti dievkalpojumi un cita veida kultūras pasākumi, bet "drag" kultūrai ir jābūt izņēmumam?"

Vairāk uzzini raidījumā "Zilonis Studijā"

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu