Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

NATO jaunais ģenerālsekretārs: Ukraina ir tuvāk NATO nekā jebkad agrāk

Foto: Reuters/ScanPix

​Ceturtdien, 3. oktobrī, Kijivā savā pirmajā oficiālajā vizītē ieradies NATO jaunais ģenerālsekretārs Marks Rite, solot alianses atbalstu Ukrainai.

Rite paziņoja, ka viņam ir svarīgi apmeklēt Kijivu sava pilnvaru termiņa sākumā, "lai visiem novērotājiem būtu pilnīgi skaidrs", ka NATO atbalsta Ukrainu.

Runājot līdzās Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, Rite uzsvēra, ka Ukrainas "cīņa par brīvību" atspoguļo NATO pamatprincipus un vērtības.

"Ukraina ir tuvāk NATO nekā jebkad agrāk un turpinās iet šo ceļu, līdz [Ukraina] kļūs par mūsu alianses dalībvalsti," sacīja NATO vadītājs.

Rite apmeklējis Ukrainu, vēl būdams Nīderlandes premjerministra amatā. Viņš viesojies arī Odesā un Harkivā.

Rite 1.oktobrī kļuva par NATO ģenerālsekretāru, šajā amatā nomainot Jensu Stoltenbergu.

Zelenskis uzsvēra, ka ukraiņi ir pelnījuši pievienoties NATO un ka Maskavai ir jāsaņem "skaidrs signāls, ka garantēta drošība Ukrainai un visai Eiropai ir neizbēgama".

Ukrainas prezidents arī uzsvēra, ka viņa valstij ir nepieciešama pretgaisa aizsardzība un tālās darbības rādiusa ieroči, bet Ukrainas atbalstītāji novilcina piegādes procesu. Zelenskis piebilda, ka NATO sabiedrotie var palīdzēt aizsargāt Ukrainu no Krievijas raķetēm, tāpat kā viņi aizsargā Izraēlu no Irānas uzbrukumiem.

"Irānas raķešu kopīga notriekšana neatšķiras no Krievijas raķešu kopīgas notriekšanas," viņš piebilda.

Savukārt Rite norādīja, ka lēmums, vai notriekt raķetes vai dronus, kas apdraud sabiedroto teritoriju, ir katras valsts ziņā, bet NATO cieši konsultēsies ar sabiedrotajiem.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis atbalsta uzskatu, ka Polijai būtu jānotriec Krievijas raķetes un lidroboti, kas bīstami tuvojas Polijas teritorijai no Ukrainas, un tie būtu jānotriec vēl pirms ielidošanas Polijas gaisa telpā.

Taču saskaņā ar NATO oficiālo nostāju, šāda politika būtu pārāk riskanta, jo draud ar kara eskalāciju.

Ukraina jau sen ir lūgusi noteikt virs Ukrainas lidojumu aizlieguma zonu.

Rite apmeklējis Ukrainu neilgi pirms Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes, kurā plānots saskaņot ieroču piegādes Ukrainai. Drīzumā šo ASV vadīto grupu plānots integrēt NATO.

Kijiva vēlas, lai Rietumu sabiedrotie atceļ ierobežojumus to piegādāto ieroču izmantošanai pret mērķiem Krievijas teritorijā. Rite norādīja, ka šis lēmums ir katras atsevišķas alianses dalībvalsts ziņā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu