Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Aicina valsts budžetu padarīt vienkāršāk saprotamu visai sabiedrībai

Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība (NA) rosina padarīt valsts budžetu atklātāku un pārskatāmāku, lai ikvienam būtu iespēja iepazīties ar valsts līdzekļu plānoto izlietojumu, informē partijā.

Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA) uzskata, ka līdzšinējā valsts budžeta pieņemšanas kārtībā trūkst atklātības, lai likumdevējs, mediji un sabiedrība varētu detalizēti iepazīties, ko ir plānots finansēt.

"Šobrīd valsts budžeta dokumentos redzamas lielas summas bez atšifrējuma, ko tās sevī ietver, - nav iespējams uzzināt, ko konkrēti plānots paveikt kādas programmas vai resoru sadaļas ietvaros," norāda deputāts, akcentējot, ka digitālie rīki ļauj veidot budžeta dokumentus pārskatāmākus, ar iespējām izvērstāk iepazīties ar interesējošām sadaļām.

Deputāts uzsver, ka valsts budžeta pārskatāmības veicināšanai nav nepieciešams izstrādāt jaunu, dārgu risinājumu - tas izdarāms, izmantojot standarta biroja programmatūru.

Tāpat Butāna ieskatā būtu jādomā par nulles budžeta veidošanu - valsts budžeta veidošanu no jauna, nevis iepriekšējo gadu budžetu kopēšanu gadu no gada. Šādu pieeju Saeimas Budžeta un finanšu komisijā deputāts rosinājis arī iepriekšējos gados, tostarp laikā, kad NA atradās valdības koalīcijā, apgalvo partija.

Ar minētajiem jautājumiem par nulles budžeta veidošanu un iespējām radīt lielāku atklātību un detalizāciju par finanšu izlietojumu Butāns vērsies pie finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV).

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu