Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Plastmasas izstrādājumi, kas atrodami virtuvē un bērnistabā, varētu saturēt toksiskas vielas

Foto: Travis182/Shutterstock

Melnās krāsas plastmasa, kas tiek izmantota bērnu rotaļlietās, līdzņemšanas traukos, virtuves piederumos un pārtikas produktu iepakojumos, varētu saturēt  bīstamu daudzumu ar antipirēniem, kas otrreizējās pārstrādes laikā var izdalīties no elektroniskiem izstrādājumiem, jauna pētījuma rezultātus apraksta CNN.

"Produkts ar vienu no augstākajiem antipirēnu līmeņiem bija melnas plastmasas rotaļu krelles," sacīja pētījuma galvenā autore Megana Liu, "Toxic-Free Future" vides aizsardzības grupas zinātnes nodaļas vadītāja.

"Šajā konkrētajā produktā antipirēnu bija gandrīz 3% no svara," sacīja Liu.

Liu sacīja, ka visbīstamākie antipirēni, kas atklāti produktos, ir tie paši, ko izmanto televizoru un citu elektronikas ierīču korpusos .

"Šķiet, ka plastmasa, ko izmanto izpētīto preču ražošanā, tikusi piesārņota ar antipirēniem elektronisko atkritumu pārstrādes kļūdu dēļ," viņa sacīja.

Pētījumā analizēta melnas plastmasas suši paplāte arī saturēja lielu apjomu antipirēna ar nosaukumu dekabromdifenilēters jeb saīsināti dekaBDE. Šī ķīmiskā viela ir polibromēto difenilēteru jeb PBDE antipirēnu klases loceklis.

Saskaņā ar 2024. gada aprīļa pētījumu cilvēkiem ar augstāku PBDE līmeni asinīs bija par aptuveni 300% lielāka iespēja nomirt no vēža nekā cilvēkiem ar zemāku PBDE līmeni.

Ar dažādām ķīmiskām vielām, kas iekļautas izstrādājumos, un to regulēšanu iespējams plašāk iepazīties PTAC mājaslapā.

ASV Vides aizsardzības aģentūra dekaBDE pilnībā aizliedza 2021. gadā, jo tika konstatēta tā saistība ar vēzi, endokrīnām un vairogdziedzera problēmām, augļa un bērna attīstības un neiro-uzvedības funkciju traucējumiem, kā arī reproduktīvās un imūnsistēmas toksicitāti.

Neraugoties uz šiem ierobežojumiem, dekaBDE tika konstatēts 70% pārbaudīto paraugu, dažos gadījumos no 5 līdz 1200 reizēm pārspējot Eiropas Savienības regulējumos noteikto apjomu, sacīja Liu.

"Īpaši satraucoši bija tas, ka viņi atrada ķīmiskas vielas, kurus vairs nevajadzētu lietot," sacīja toksikoloģe Linda Birnbauma, bijusī ASV Nacionālā vides veselības zinātņu institūta un Nacionālās toksikoloģijas programmas direktore.

"Es ieteiktu neizmantot melnas plastmasas izstrādājumus, ja tiem paredzēts nonāk saskarē ar pārtiku, vai pirkt rotaļlietas ar melnām plastmasas daļām," sacīja Birnbauma, kura pati nebija iesaistīta pētījumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu