Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

ASV viceprezidenta amata kandidātu debates sākas ar jautājumu par krīzi Tuvajos Austrumos

Džeimss Deivids Venss un Tims Volzs.
Džeimss Deivids Venss un Tims Volzs. Foto: Reuters/ScanPix

Kandidāti uz ASV viceprezidenta amatu Džeimss Deivids Venss un Tims Volzs 1. oktobra vakarā notikušajās televīzijas debatēs pievērsās gan abortiem, gan imigrācijai, taču ik pa laikam atgriezās pie viena temata – republikāņu kandidāta uz prezidenta amatu Donalda Trampa.

Tomēr Venss, kas pārstāv republikāņus, un Volzs, kas kandidē no Demokrātu partijas, sniedza lielāku ieskatu abu komandu piedāvātās politikas detaļās, nekā Tramps un viņa sāncense Kamala Herisa, kad abi pretendenti uz Balto namu tikās televīzijas debatēs septembrī.

Tomēr debatēs, kas visumā noritēja pieklājīgā gaisotnē, Trampa vārds izskanēja vairāk nekā 80 reizes, divtik bieži kā Herisas vārds.

Jau debašu sākumā Minesotas gubernators Volzs pievērsās imigrācijai, vienam no svarīgākajiem jautājumiem pirms novembrī gaidāmajām vēlēšanām. Viņš kritizēja senatoru Vensu par nepatiesajiem apgalvojumiem saistībā ar imigrantiem no Haiti, kas apsēduši Springfīldu Ohaio pavalstī.

Debatēs asāks tonis ieskanējās, kad abi kandidāti pievērsās abortu jautājumam.

Venss pārmeta demokrātiem "ļoti radikālu" nostāju, atbalstot abortus, ko viņš nosauca par "barbarisku". Uz to Volcs atbildēja, ka viņš atbalsta sievietes.

Tomēr pirmais jautājums, ar ko tika ievadītas debates, bija Tuvie austrumi.

Volzs kritizēja Trampa ārpolitiku, apgalvojot, ka bijušais prezidents esot labvēlīgs Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam un ka Tuvo Austrumu krīzē esot vainojama viņa izstāšanās no 2015.gada kodolvienošanās ar Irānu.

Venss noraidīja viņa apgalvojumus, norādot, ka Tramps patiesībā pasaulei nodrošināja stabilitāti.

Volzam nācās atbildēt arī uz dažiem nepatīkamiem jautājumiem, un viņš bija spiests atzīt, ka nav teicis taisnību, stāstot par savu uzturēšanos Honkongā 1989.gada Tjaņaņmeņas protestu apspiešanas laikā.

Vēsturiski viceprezidentu debates visai maz ietekmējušas prezidenta vēlēšanu kampaņu, taču apstākļos, kad kampaņas vidū priekšvēlēšanās izraudzīto demokrātu kandidātu - pašreizējo prezidentu Džo Baidenu - nomainījusi viņa viceprezidente Herisa, šīm debatēm var būt lielāka ietekme.

Turklāt Vensa un Volza sparings, domājams, ir pēdējās debates pirms vēlēšanām, jo Tramps atteicies vēlreiz tikties ar Herisu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu