Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VIDEO Irāna sāk raķešu uzbrukumu Izraēlai (3)

Papildināts plkst. 21.50
Izraēlas "dzelzs kupols" neitralizē raķetes.
Izraēlas "dzelzs kupols" neitralizē raķetes. Foto: Reuters/ScanPix

Irāna izšāvusi aptuveni 180 raķetes uz Izraēlu, 1. oktobrī paziņojusi Izraēlas armija, norādot, ka lielu skaitu raķešu izdevies pārtvert.

Armijas pārstāvis Daniels Hagari sacīja, ka bijuši arī daži "trāpījumi" valsts vidienē un dienvidos.

Sākoties raķešu uzbrukumam, gaisa trauksme tika izsludināta visā Izraēlā, tajā skaitā Jeruzalemē. Aptuveni stundu pēc paziņojuma par raķešu uzbrukumu armija pavēstīja, ka briesmas šobrīd vairs nedraud un ka cilvēki var atstāt bumbu patvertnes.

Izraēla paziņojusi, ka nepaliks atbildi parādā. "Šim uzbrukumam būs sekas. Mums ir plāni, un mēs rīkosimies vietā un laikā, ko paši izvēlēsimies," sacīja Hagari.

Mediji vēsta, ka Irāna izšāvusi pret Izraēlu 150 līdz 200 raķešu.

Irānas Revolucionārā gvarde paziņojusi, ka raķešu trieciens esot atbilde uz Libānas šiītu bruņotā grupējuma līdera Hasana Nasrallas, palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" vadoņa Ismaila Hanijes un Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa Abasa Nilforušana nogalināšanu. Revolucionārā gvarde arī piedraudējusi ar "iznīcinošu uzbrukumu", ja Izraēla atbildēs uz Irānas raķešu uzbrukumu.

Reaģējot uz Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai, ASV prezidents Džo Baidens deva rīkojumu Savienoto Valstu armijai palīdzēt Izraēlai atvairīt Irāna raķetes.

Baltais nams paziņoja, ka Baidens un ASV viceprezidente Kamala Herisa seko līdzi situācijai un ASV bruņotie spēki palīdzēs "notriekt raķetes, kas mērķētas uz Izraēlu".

Izraēla ir slēgusi savu gaisa telpu un ienākošos avioreisus novirzījusi uz citiem lidlaukiem. Par savas gaisa telpas slēgšanu drošības apsvērumu dēļ paziņojusi arī Irāka. Gaisa satiksmi apturējusi arī Jordānija un Libāna.

Beirūtas dienvidu piepilsētās ziņas par raķešu uzbrukumu tika uztvertas ar sajūsmu, cilvēkiem ar automātiskajiem ieročiem šaujot gaisā, ziņoja Libānas mediji. Aģentūras AFP žurnālists vēstīja, ka līdzīgas prieka izpausmes skanējušas arī no Irānas atbalstītā grupējuma "Hizbollah" bastiona.

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" Irānas raķešu uzbrukumu Izraēlai nodēvējis par varonīgu.

Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA neilgi pēc uzbrukuma sākuma apstiprināja, ka Teherānas militārpersonas palaidušas ballistiskās raķetes Izraēlas virzienā.

Jeruzalemē un Telavivā bija dzirdami sprādzieni, un aģentūras AFP korespondenti ziņo, ka tie, domājams, bija zenītraķešu eksplozijas.

To apstiprināja arī armija.

Izraēla slēgusi savu gaisa telpu un ienākošos avioreisus novirzījusi uz citiem lidlaukiem.

Par savas gaisa telpas slēgšanu drošības apsvērumu dēļ paziņojusi arī Irāka.

Gaisa satiksmi apturējusi arī Jordānija.

Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) ziņojumā iedzīvotajiem vēstīts: "Sprādzieni, kurus jūs dzirdat, ir pārtverti vai krituši lādiņi

Militārpersonas pašlaik identificē un pārtver raķetes".

IDF mudina izraēliešus saglabāt modrību un sekot līdzi vietvaras norādījumiem.

"Izdzirdot sirēnu, jums jādodas uz drošām telpā, un jāpaliek tur līdz turpmākiem paziņojumiem."

ASV iepriekš brīdināja par "neizbēgamu" Irānas uzbrukumu Izraēlai.

Video: Irāna izšāvusi raķetes uz Izraēlu, "TV3 Ziņas" video

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu