Šodienas redaktors:
Dace Otomere

FOTO "Kāpēc līst lietus ar smiltīm?" Latviju sasnieguši putekļi no tāla reģiona

Foto: Sergejs/Telegram

Vietnes "Telegram" grupā "MeteoLatvia", kas izveidota, lai ātrāk un ērtāk apmainītos ar informāciju par aktuālajiem meteoroloģiskajiem apstākļiem, 2. oktobra pievakarē kāds grupas dalībnieks publicēja jautājumu par negaidītu pārsteigumu: "Varbūt ir kāda informācija kāpēc Daugavpilī līst lietus ar smiltīm?"

Pie viena ieraksta autors painteresējas, kad smilšu krišana beigsies, jo "negribas stāvēt rindas pie auto mazgātavas."

Citi papildina, ka pieredzējuši līdzīgu pārsteigumu – atnākuši mājās ar smilšainām jakām.

Grupas izveidotājs un laika ziņu moderators Martins Bergšteins skaidro:

"Kaspijas jūras (it sevišķi Uzbekistānas un Turkmenistānas reģionā) pēdējās pāris dienās gaisā pacelts ļoti liels daudzums putekļu. Līdz ar vēju tie virzās uz ziemeļrietumiem un šobrīd tiek efektīvi integrēti iekšā nokrišņu zonā, kas ir virs Latvijas, kā rezultātā lietus ir ar smilšu un putekļu sajaukumu."

Atbildot uz citu grupas dalībnieku neizpratni, kā smiltis no tik tāla reģiona varēja nonākt virs Latvijas, Bergšteins turpina:

"Putekļi, smiltis un citi aerosoli pie labvēlīgas apstākļu sakritības ar vēju var tikt pārvietoti vairākus tūkstošus kilometru. Kā piemēram - mežu ugunsgrēku dūmi no Kanādas, kas sasniedz Eiropu un Latviju. (~5500 km). Citkārt Sahāras putekļi sasniedz Karību jūras reģionu un Floridu (~6500 km)."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu