Šodienas redaktors:
Dace Otomere

"WikiLeaks" dibinātājs Asanžs: Esmu brīvs, jo atzinu savu vainu žurnālistikā

Džūljens Asanžs
Džūljens Asanžs Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS

Tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs, izsakoties par savu atbrīvošanu no ieslodzījuma, apgalvo, ka tā notikusi tāpēc, ka "atzinis savu vainu žurnālistikā".

Asanžs Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) juridisko lietu un cilvēktiesību komitejai Strasbūrā, Francijā, otrdien liecināja par savas aizturēšanas un notiesāšanas ietekmi uz cilvēktiesībām.

"Es šodien neesmu brīvībā tāpēc, ka sistēma būtu nostrādājusi," Asanžs sacīja savā pirmajā publiskajā uzrunā kopš atbrīvošanas jūnijā.

"Es šodien esmu brīvs pēc gadiem ilga ieslodzījuma, jo es atzinu savu vainu žurnālistikā."

Viņš piebilda: "Es atzinu sevi par vainīgu informācijas iegūšanā no avota."

Asanžs tika atbrīvots pēc pieciem Lielbritānijas cietumā pavadītiem gadiem pēc tam, kad viņš bija atzinis savu vainu ASV militāro noslēpumu iegūšanā un publicēšanā, noslēdzot vienošanos ar Savienoto Valstu Tieslietu ministrijas prokuroriem.

Pirms ieslodzījuma viņš septiņus gadus bija pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur bija lūdzis patvērumu, apgalvojot, ka tiekot politiski vajāts.

EPPA bija publicējusi ziņojumu par Asanža piecus gadus ilgo ieslodzījumu.

EPPA cilvēktiesību komiteja norādīja, ka Asanžs esot atzīstams par politieslodzīto, kā arī publicēja rezolūcijas projektu, kurā paustas dziļas bažas par bargo izturēšanos pret viņu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu