Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Ārstniecības personu klasifikatoru papildina specialitāte "atkarību psihiatrs"

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Valdība 1. oktobrī nolēma Ārstniecības personu klasifikatorā iekļaut psihiatra ārsta papildspecialitāti "atkarību psihiatrs".

Šāds precizējums veikts, ņemot vērā Nacionālā psihiskā veselības centra ieteikumu nelietot vārdu "narkologs", jo narkologa specialitāte nav sastopama citās Eiropas Savienības vai Ziemeļamerikas valstīs. Kā norāda centrā, psihiatra specializācijā vairs nepastāv atsevišķa narkologa specialitāte, bet gan atkarību psihiatra specialitāte.

Atkarību psihiatra specialitāte tiek veidota kā papildspecialitāte, kuru var apgūt psihiatrs un bērnu psihiatrs. Atkarību psihiatra papildspecialitāti apguvušie var strādāt ekspertīžu komisijās, ieroču, autovadītāju komisijās, specifisku atkarību ārstēšanas programmu realizācijā, kas prasa papildu prasmes.

Profesiju klasifikatorā un Ārstniecības personu klasifikatorā gan tāpat tiks saglabāts narkologa specialitātes kods un narkologa kompetences apraksts.

Vienlaikus pārveidots ārsta specialitātes nosaukums "kosmetologs" uz "estētiskās medicīnas ārsts" saskaņā ar Veselības aprūpes darba devēju asociācijas saņemtajiem priekšlikumiem, lai padarītu nosaukumu skaidrāku un pacientiem saprotamāku. Turklāt Veselības ministrija (VM) norāda, ka tas sasaucas ar Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam izvirzīto uzdevumu pārskatīt normatīvos aktus, kas regulē skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanu.

Tāpat klasifikators papildināts arī ar neirofiziologa pamatspecialitāti atbilstoši Latvijas Neirofiziologu biedrības paustajam ierosinājumam, lai piesaistītu neirofiziologa specialitātei ārstus, kuriem interesē instrumentālās metodes.

Sadarbojoties ar Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem un Latvijas Ārstu biedrības valdi, tiks strādāts pie katastrofu ārsta mācību metožu izstrādes, lai persona ar šādu specialitāti varētu sniegt kvalificētu internās medicīnas palīdzību katastrofā cietušiem pacientiem. Tāpat notiek darbs pie katastrofu ķirurga mācību metožu izstrādes, lai apmācītais būtu spējīgs sniegt kvalificētu ķirurģisko palīdzību militārā konflikta rezultātā cietušiem pacientiem.

Savukārt klīniskā un veselības psihologa profesija sarakstā iekļauta, lai risinātu esošās juridiskās neskaidrības un nodrošinātu klīniskās un veselības psihologa tiesisko regulējumu ārstniecības procesā. Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība ir vērsusi VM uzmanību, ka nepieciešams noteikt psihologu statusu ārstniecībā.

Līdztekus veikta virkne citu ārstniecisko klasifikāciju un diagnostisko metožu papildinājumu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu