Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Ledāju kušana liek Šveicei un Itālijai pārzīmēt daļu robežas

Foto: AFP/SCANPIX

Itālijas un Šveices robežas daļa tiks pārzīmēta no jauna, jo ledāji, kas iezīmē abu valstu robežu, kūst. Valstis vienojušās mainīt robežu zem ikoniskās Materhorna virsotnes, kas ir viena no augstākajām virsotnēm Alpos un no kuras paveras skats uz Zermatas pilsētu - populāru slēpošanas galamērķi, vēsta CNN.

Lai gan valstu robežas bieži tiek uzskatītas par nemainīgām, lielu Šveices un Itālijas robežas daļu nosaka ledāji un sniega lauki. "Ledājiem kūstot, šie dabas elementi mainās un no jauna nosaka valsts robežu," teikts Šveices valdības piektdienas paziņojumā.

Par robežpārmaiņām tika panākta vienošanās jau 2023. gadā, un Šveices valdība piektdien oficiāli apstiprināja izmaiņas. Patlaban notiek apstiprināšanas process Itālijā. Tiklīdz abas puses būs parakstījušas vienošanos, tā tiks publicēta, norāda Šveices valdība.

Eiropa ir visstraujāk sasilstošais kontinents pasaulē, un ietekme uz tās ledājiem ir bijusi ievērojama.

CNN norāda, ka Šveicē ledāji kūst satraucošā ātrumā. Pagājušajā gadā valsts ledāji zaudēja 4 % no sava apjoma, kas ir otrs augstākais rādītājs pēc 2022. gadā zaudētajiem 6 %.

Ledāju kušana padara ainavu nestabilāku, pakļautu bīstamiem zemes nogruvumiem un sabrukumiem. 2022. gadā, Itālijas Alpos sabrūkot ledājam, dzīvību zaudēja 11 cilvēki.

Tāpat ledāju kušana noved pie drūmiem atklājumiem. Pērn tika atrastas pirms 37 gadiem pazuduša alpīnista mirstīgās atliekas, viņš bija pazudis pārgājienā Materhorna tuvumā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu