Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Ceļā dosies mobilais mamogrāfs. Kur varēs saņemt bezmaksas pārbaudes?

Pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas notiek krūšu veselības mēnesim veltītais kampaņas "Tavu krūšu drošībai" atklāšanas pasākums, kuras laikā tiek prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs, kas visa oktobra laikā ceļos pa Latviju, nodrošinot mamogrāfijas izmeklējumus bez maksas.
Pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas notiek krūšu veselības mēnesim veltītais kampaņas "Tavu krūšu drošībai" atklāšanas pasākums, kuras laikā tiek prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs, kas visa oktobra laikā ceļos pa Latviju, nodrošinot mamogrāfijas izmeklējumus bez maksas. Foto: Lita Millere/LETA

Oktobris ir krūšu veselības mēnesis, un kampaņas "Tavu krūšu drošībai" laikā no otrdienas, 1. oktobra, Latviju sāks apbraukāt īpašs mobilais mamogrāfs. Paredzēts piedāvāt sievietēm Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā saņemt bezmaksas mamogrāfijas pārbaudes ar iepriekšēju ārsta nosūtījumu, informē kampaņas organizatori.

Akcijas rīkotāji cer, ka mobilais mamogrāfs izmeklējumu darīs pieejamāku arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Līdztekus organizatori atgādina, ka sievietēm pēc 50 gadu vecuma, kuras saņēmušas Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli krūts vēža pārbaudei ar mamogrāfijas metodi, arī ikdienā, ārpus kampaņas perioda, ir iespēja saņemt bezmaksas izmeklējumus ārpus galvaspilsētas "Veselības centra 4" mobilā mamogrāfa izbraukumos.

Latvijā atsaucība krūts vēža skrīninga izmeklējumiem ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā, ar rādītāju ap 30%, un tas ilgstoši nav mainījies. Kampaņas mērķauditorija ir ne tikai sievietes vecākas par 40 gadiem, bet arī jaunākas sievietes, lai jau no agra vecuma rūpes par krūšu veselību kļūtu par daļu no viņu ikdienas un sliktā statistika kļūtu par pagātni, skaidro fonda "Rozā vilciens" dibinātāja Zinta Uskale.

Krūts vēzis ir nāvējošākais vēža tips sievietēm Eiropas Savienībā, un šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. Kampaņas organizatori norāda, ka viena no astoņām sievietēm Latvijā dzīves laikā var saskarties ar krūts vēzi. Vienlaikus pagājušajā gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mirušas 411 sievietes, informē kampaņas organizatori.

Kopš savas dibināšanas 2014.gadā fonds "Rozā vilciens" sniedzis atbalstu vairāk nekā 1000 sieviešu, kuras cīnījušās ar krūts vēzi. Patlaban fonds turpina nodrošināt mūsdienīgu palīdzību, piedāvājot individuālas psihologa un psihoterapeita konsultācijas, kā arī fizioterapijas nodarbības, kas atvieglo ārstēšanās procesu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu