Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Lietuva lūdz SKT izmeklēt Baltkrievijas režīma noziegumus pret cilvēci

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Lietuvas valdība lūgusi Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT) sākt izmeklēšanu par Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēci, pirmdien paziņoja Lietuvas Tieslietu ministrija.

Lietuvas iesniegumā SKT teikts, ka ir pamatots iemesls uzskatīt, ka Lukašenko režīms ir iesaistīts "deportācijās, vajāšanās un citā necilvēcīgā rīcībā" pret Baltkrievijas civiliedzīvotājiem.

Tajā norādīts, ka Baltkrievijas režīms "ir piespiedu kārtā licis pārvietoties simtiem tūkstošiem likumīgo Baltkrievijas iedzīvotāju uz kaimiņvalsti Lietuvu" un citām valstīm, kas ir ratificējušas SKT statūtus.

Lietuvas iesniegumā uzsvērts, ka Baltkrievijas režīma nolūks ir "ar jebkādiem līdzekļiem atbrīvoties no visiem kritiķiem un oponentiem, lai nostiprinātu režīma autoritāro varu".

Tas ir "uzskatāms par plaša mēroga un sistemātisku uzbrukumu civiliedzīvotājiem", norāda Lietuva.

Viļņā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere trimdā Svjatlana Cihanuuska paudusi atbalstu Lietuvas lūgumam SKT.

"Šī režīma pastrādātie noziegumi (..) nedrīkst palikt nesodīti. Lietuvas drosme dod mums cerību, ka pasaule beidzot sauc režīmu pie atbildības par tā pastrādātajām zvērībām," teikts Cihanouskas paziņojumā.

Tajā norādīts, ka kopš represijām pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām aptuveni 300 000 Baltkrievijas pilsoņu bijuši spiesti pamest valsti.

Pēc Lietuvas Tieslietu ministrijas datiem, Lietuvā pašlaik pastāvīgi dzīvo vairāk nekā 60 000 Baltkrievijas pilsoņu.

Pēc 2020.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti tika viltoti, lai par uzvarētāju varētu pasludināt Lukašenko, sākās masu protesti, pieprasot pārmaiņas. Protesti tika nežēlīgi apspiesti.

Lietuvas prokuratūra jau 2020.gada beigās sāka pirmstiesas izmeklēšanu par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar Lukašenko režīma vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu