Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Lai saglabātu Saeimas deputāta mandātu, "Stabilitātei" politiķim Klementjevam jāiemācās latviešu valoda

14. Saeimas deputāts Jefimijs Klementjevs.
14. Saeimas deputāts Jefimijs Klementjevs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairākas Saeimas frakcijas uz valsts valodas prasmes pārbaudi rosinājušas nosūtīt divus deputātus no partijas "Stabilitātei". To, cik augsta līmeņa zināšanas deputātiem būtu jāapliecina un vai apdraudēta abu politiķu palikšana parlamentāriešu amatos, skaidroja TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Par atsevišķu "Stabilitātei" deputātu nepilnīgajām valsts valodas zināšanām jau ziņojusi arī "Nacionālā apvienība". Piemēram, deputāts Jefimijs Klementjevs no “Stabilitātei” latviešu valodas pārbaudi vienreiz nav nokārtojis. Tagad pēc "Jaunās vienotības" iesnieguma deputātam valsts valodas pārbaudījums varētu būt jāliek atkārtoti.

Uz valodas pārbaudi Saeima varētu nosūtīt arī citu "Stabilitātei" deputātu - Viktoru Pučku. Tikmēr frakcijas biedrs Klementjevs ir optimistisks par savām iespējām otrreiz nokārtot latviešu valodas pārbaudi.

Jautāts par to, vai pašreizējās valsts valodas zināšanas neatbilst C2 līmenim, Klementjevs stāsta: "Jā, tā bija vasaras laikā. Jau četrus mēnešus atpakaļ es tur biju uz pārbaudi. Jā, man tur bija kļūdas. Nu tagad es domāju, ka man ir labāk, nekā bija četrus mēnešus atpakaļ. Es domāju, ka pēc diviem mēnešiem man būs vēl tāda iespēja tur būt pēc pusgada – es atbildēšu uz viņu jautājumiem."

"Jaunā vienotība" (JV) skaidro, kāpēc prasa Klementjeva nosūtīšanu uz valodas pārbaudi. "Ikviens deputāts, uzņemot Saeimas deputāta pienākumus, zvērēja aizstāvēt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un to stiprināt. Tas arī nozīmē, ka ikvienam deputātam valsts valoda ir jāpārzina ļoti augstā līmenī, jo ar sabiedrību jākomunicē, protams, latviski. Un, ja mēs prasām citās profesijās zināt latviešu valodu, tad protams, deputātam tā ir obligāta prasība," stāsta JV Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu