Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

"The Insider" rīcībā nonākuši dokumenti, kas liecina par Navaļnija noindēšanu (2)

Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: Shutterstock

Pētnieciskās žurnālistikas tīmekļa izdevuma "The Insider" rīcībā nonākuši simtiem oficiālu dokumentu, kas saistīti ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi ieslodzījumā.

Spriežot pēc tiem, varasiestādes mērķtiecīgi aizvākušas visas norādes uz simptomiem, kas neatbilst oficiālajai Navaļnija nāves versijai. Kā apgalvo ārsti, šie simptomi nepārprotami norāda, ka opozicionārs ticis noindēts.

Cita starpā "The Insider" rīcībā nonākušas divas krimināllietas atteikuma versijas, ko parakstījis izmeklētāja Aleksandrs Varapajevs. Agrākajā versijā Navaļnija simptomi aprakstīti šādi: "Notiesātais Navaļnijs (..) sajuta strauju veselības stāvokļa pasliktināšanos, par ko viņš informēja iestādes dežurējošo virsnieku (..). Pēc tam Navaļnijs nogūlās uz grīdas un sāka sūdzēties par asām sāpēm vēdera apvidū, viņam sākās refleksīva kuņģa satura izmešana, bija krampji un viņš zaudēja samaņu".

Tā paša nolēmuma vēlākajā versijā visas atsauces uz sāpēm vēderā, vemšanu un krampjiem vairs nav iekļautas. Taču "The Insider" rīcībā ir cits dokuments - lietisko pierādījumu uzskaitījums, kurā iekļauti arī "vemšanas masas paraugi", kas nodoti ekspertīzei, lai gan oficiālas informācijas nedz par ekspertīzi, nedz par vemšanu nav.

Dokumenti apstiprina Jūlijas Navaļnajas apgalvojumus, ka "pēdējās minūtēs pirms nāves viņš sūdzējās par asām sāpēm vēderā".

Kā norāda intensīvās terapijas speciālists Aleksandrs Polupans, kurš ārstēja Navaļniju Omskas slimnīcā pēc saindēšanās ar "Novičok" 2020. gadā, dokumentos minētie simptomi neatbilst oficiālajai versijai.

"Oficiālais nāves cēlonis - sirds ritma traucējumi - nekādi nevar izskaidrot simptomus, ko mēs redzam nolēmumā - asas sāpes vēderā, vemšana un krampji. Šos simptomus diez vai var izskaidrot ar ko citu kā tikai ar saindēšanos. Īsais laika intervāls starp sāpēm vēderā un krampjiem runā par labu tam, ka tā varētu būt bijusi, piemēram, fosfororganiska viela. Pie šīs grupas vielām pieder arī "Novičok"," norāda Polupans.

Arī citi mediķi, kurus intervējis "The Insider", piekrīt Polupana secinājumiem.

Arī citi fakti runā par labu indes izmantošanai - varasiestādes ilgstoši neatdeva līķi un neļāva veikt alternatīvu ekspertīzi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu