Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Latvijā ieradies meteoroloģiskais rudens

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tony Campbell/Shutterstock

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28. septembrī valstī sākās meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Meteoroloģiskais rudens sākas, ja piecas dienas pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra saglabājas zem +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām.

Piektdien, 27.septembrī, vidējā gaisa temperatūra Latvijā vēl bija nepilni +16 grādi, bet sestdien tā noslīdēja zem +14 grādiem, un laika prognozes liecina, ka tuvākās diennaktis būs vēsākas - vidējā gaisa temperatūra gaidāma zem +10 grādiem.

Vidējais datums, kurā Latvijā sākas meteoroloģiskais rudens pašreizējās normas periodā jeb 1991.-2020.gadā, ir 31.augusts. Pērn tas iestājās tikai 4.oktobrī, par 17 dienām pārspējot vēlākā rudens sākuma rekordu.

Meteoroloģiskā vasara šogad Latvijā sākās 16.maijā, līdz ar to tās garums sasniedza 135 dienas. Tas ir atkārtots garākās vasaras rekords; tikpat gara meteoroloģiskā vasara Latvijā bija 2004.gadā.

Četrās novērojumu stacijās Vidzemē - Madonā, Priekuļos, Rūjienā un Zosēnos - meteoroloģiskais rudens šogad iestājās 19.septembrī, pārējā Latvijā līdz 27.septembrim turpinājās meteoroloģiskā vasara.

Rīgā meteoroloģiskā vasara sākās 15.maijā un noslēdzās 27.septembrī, tās garums sasniedza 136 dienas. Pērn galvaspilsētā tika pārspēts garākās meteoroloģiskās vasaras rekords - tā sākās 11.maijā un beidzās tikai 3.oktobrī, meteoroloģiskās vasaras garums sasniedza 146 dienas.

Naktī uz pirmdienu un otrdienu daudzviet Latvijā gaidāma salna, gaisa temperatūra vietām pazemināsies līdz -2 grādiem, brīdina LVĢMC. Iepriekš tik zema gaisa temperatūra valstī bija šā gada 12.maijā.

Uz augšu